Linkovi

SAD: Kurdi i dalje kontrolišu Kobani


Sirijski grad Kobani
Sirijski grad Kobani

Američka vojska saopštila je da kurdski borci u Kobaniju i dalje kontrolišu veći deo tog grada duž sirijsko-turske granice i da pružaju otpor pripadnicima Islamske države

Ta procena je saopštena posle intenziviranja vazdušnih napada koalicionih snaga na ekstremiste u tom sirijskog gradu i oko njega.

Načelnik odbrane Kobanija Ismet Hasan rekao je za Glas Amerike da su pripadnici kurdskih snaga uspeli da spreče napredovanje Islamske države tokom sinoćnjih žestokih sukoba. Takođe je dodao da ta teroristička organizacija dovlači pojačanja iz sirijskih gradova Alepo i Raka.

Pošto je veći deo lokalnog stanovništva prebegao u susednu Tursku, kurdski borci udružili su se da bi odbranili grad i zatražili međunarodnu podršku. Turska je međutim saopštila da se ne može očekivati od nje da sama sprovede kopnenu operaciju protiv Islamske države.

Sa turskim liderima danas i sutra će razgovaraju američki i NATO zvaničnici. Turski šef diplomatije Mevlut Čavušoglu rekao je na današnjoj zajedničkoj konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom da su u toku razgovori o dopinosu Ankare u borbi protiv ekstremista. Stoltenberg je naglasio da Islamska država prijeti Siriji, Iraku, Turskoj i članicama Alijanse.

Američki predsjednik Barak Obama juče je u Pentagonu razmatrao efikasnost kampanje protiv pripadnika Islamske države, koju predvode Sjedinjene Države. Predsjednik je rekao najvišim oficirima američke vojske rekao da je uvjeren da Sjedinjene Države postižu napredak.

“Naši napadi, uz podršku partnera, se nastavljaju. I dalje je toteška misija. Kao što sam govorio od početka, ovo se ne može riješiti preko noći”.

Američki vazdušni udari bili su uspješni u otvaranju bezbjednih koridora za izbjeglice, razbijanju opsade brane u iračkom gradu Mosulu i uništavanju naftnih rafinerija koje su bile izvor profita za ekstremiste. Međutim, bez pomoći partnera na terenu, američki zvaničnici smatraju da ne postoji stvarna mogućnost da se poraze pripadnici Islamske države, koji su ušli u urbana područja, gdje ih je teško napasti iz vazduha.

“Vazdušni napadi nisu dovoljni da se riješi ova situacija, da se sačuva grad Kobani. To znamo i stalno ponavljamo”, rekao je portparol Pentagona admiral Džon Kirbi.

Predsjednik Obama je od izbijanja krize više puta poručio da Sjedinjene Države neće ponovo slati kopnene trupe u Irak. Umjesto toga je naložio američkim snagama da obuče borbene trupe iz arapskih zemalja da djeluju na terenu. Taj plan obuhvata i obuku pripadnika umjerene sirijske opozicije, program koji prema mišljenju analitičara Majkla O’ Henlona treba preispitati.

“Čak nisam siguran ni da možemo da počnemo da utvrđujemo smjer u kojem želimo da idemo, zato što je najbolje što smo do sada mogli da postignemo je da na papiru isplaniramo obuku pet hiljada umjerenih snaga, što neće biti ni izbliza dovoljno jednom kada se okonča taj proces”.

Obama je na sastanku u Pentagonu pokušao da utvrdi kojim opcijama trenutno raspolaže.

XS
SM
MD
LG