Linkovi

Ulične borbe u Kobaniju


Dim iznad sirijskog grada Kobanija
Dim iznad sirijskog grada Kobanija

Borci ekstremističke grupe Islamska država ušli su danas u sirijski grad Kobani na granici s Turskom i upustili se u ulične borbe sa kurdskim braniocima

Kurdish fighters and Islamic State militants are engaged in fierce clashes over control of the Syrian border town of Kobani, with both sustaining heavy casualties.

To je večeras saopštila Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu. isti izvor navodi da je najmanje 27 ekstremista i 17 Kurda ubijeno tokom jučerašnjih i današnjih okršaja.

Među poguinulima je i žena, kurdski borac, koja je izvršila samoubilački napad na ekstremiste. Crna zastava sa arapskim slovima slična zastavi ISIS-a istaknuta je na jednoj zgradi s druge strane turkse granice, ali kurdske snage tvrde da uspešno potiskuju ekstremiste. U međuvremenu, australijski borbeni avioni obavili su prve letove u Iraku u sklopu multinacionalne borbe protiv grupe Islamska država.

" Prema našim operativnim pravilima , avione angažujemo u određenim delovima vazdušnog prostora I nakon toga čekamo na komande za preduzimanje akcije . Sada imamo veliki broj aviona, od koalicionih partnera na raspolaganju.Dešavaće se da možda danima neće biti potrebe za gađanjem odrerđenih ciljeva i u tom će se slučaju naši avionic vratiti kući", rekao je ministar odbrane Australije Dejvid Džonson.

Letovi iznad Iraka usledili su posle odluke australijske vlade da odobri slanje svojih borbenih aviona i specijalnih snaga u Irak .Ministarstvo odbrane je saopštilo danas, da još uvek čeka na odobrenje iračke vlade da australijske specijalne snage započnu “ Operacije savetovanja i pomoći u Iraku”.

Američki borbeni avioni već nedeljama bombarduju uporišta pripadnika Islamske države u Siriji I Iraku.Američka vojska je saopštila da je u najnovijoj rundi vazdušnih udara uništila tenkove Islamske države i njene položaje u dva sirijska grada - Al Majadinu i Raki, i da je gađala uporišta u blizini Faludže, Hita i Sinjara u Iraku.

Cilj vazdušnih udara je da se pruži podrška kurdskim borcima i takozvanim umerenim sirijskim pobunjenicima koji se suprotstavljaju ofanzivi Islamske države. Takođe juče, petoro ljudi je ranjeno kada je minobacačkom granatom pogodjena kuća u Turskoj, nekoliko kilometara od žestoke borbe koja se vodi izmedju kurdskih boraca i ekstremista Islamske države u susednoj Siriji.

XS
SM
MD
LG