Linkovi

Žestoke borbe za sirijski grad


Dim iznad sirijskog grada Kobanija
Dim iznad sirijskog grada Kobanija

Ekstremisti iz Islamske države nastavili su ofanzivu na Kobani, gde kurdski borci već nedeljama pokušavaju da zadrže kontrolu nad tim pograničnim gradom

U Kobaniju odjekuju eksplozije, dok se iznad grada uzdiže dim. Žestoke borbe se vode blizu nedavno otvorenog graničnog prelaza sa Turskom, koji je prešlo više od 160 hiljada izbjeglica, dok su stotine kurdskih boraca iz Turske ušle u Siriju da bi se pridružile sukobu. To područje su poslednjih nedelja bombardovale koalicione snage, predvođene Sjedinjenim Državama, ali bez mnogo uspjeha. U međuvremenu, australijski premijer najavio je da će se vojska njegove zemlje pridružiti globalnoj koaliciji protiv Islamske države.

Australijski premijer Toni Abot rekao je da je u interesu Australije da pomogne da se porazi ta teroristička organizacija, koju je nazvao kultom smrti.

"Vlada je danas odobrila vazdušne napade australijskih snaga u Iraku na zahtjev iračke vlade i u znak podrške iračkim vlastima. Takođe je odobreno raspoređivanje australijskih specijalnih snaga u Iraku, koje će savjetovati i pomagati iračkim snagama.”

Australija se pridružila borbi protiv Islamske države dan nakon što je turski parlament odobrio upotrebu vojne sile u Siriji i Iraku. Usvojeni zakon takođe omogućava stranim snagama da iz Turske djeluju protiv ekstremista.

"Prisustvo islamskih ekstremista u regionu, na 37 kilometara od tursko-sirijske granice, gdje se nalazi grobnica Sulejmana Šaha je očigledan rizik i prijetnja po našu nacionalnu bezbjednost. Grobnica je neodvojivi dio naše teritorije i apsolutna dužnost države je da je zaštiti. Turska neće oklijevati da preduzme neophodne korake da ispuni tu dužnost”, rekao je turski ministar odbrane Ismet Jilmaz.

Turska vojska pomno prati sitaciju u sirijskom pograničnom gradu Kobaniju, gdje Islamska država bombarduje obode grada artiljerijskom vatrom. Kurdski borci pokušavaju da potisnu pripadnike te organizacije i upozoravaju na mogući masakr, dok turski premijer Ahmet Davutoglu poručuje da su turske snage u stanju pripravnosti.

Ne želimo da Kobani padne. Primili smo našu braću koja su došla iz tog grada. Uradićemo sve što možemo da spriječimo da se to dogodi.”

U međuvremenu, izbjeglice koje bježe od nasilja nastavljaju da prelaze granicu, dok esktremisti opkoljavaju Kobani tenkovima. Dok Islamska država učvršćuje položaje blizu granice, ulozi su sve veći za Ankaru koja je primorana da preispita svoju ulogu u tekućem sukobu.

XS
SM
MD
LG