Linkovi

Analitičari: Šta posle poraza ISIL-a?


Danijel Server, analitičar
Danijel Server, analitičar

Analitičari smatraju da zemlje članice koalicije za borbu protiv Islamske države očekuju velike poteškoće.

Dok koalicija predvođena Sjedinjenim Državama, nastavlja vazdušne udare na ciljeve ekstremista u Siriji, neki analitičari već upozoravaju da bi zemlje članice koalicije mogle da naiđu na poteškoće u borbi protiv islamskih ekstremista. Pem Dokins izveštava.

Na generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, Predsednik Obama pozvao je medjunarodnu zajednicu na dodatnu pomoć u borbi protiv grupe Islamska država.

"Više od 40 zemalja već je ponudilo da se priključi koaliciji. Danas pozivam svet da sarađuje u ovom nastojanju", rekao je Obama.

Međutim, uporedo sa sve većim zamahom međunarodne koalicije u borbi protiv ekstremista u Iraku i Siriji, postavlja se pitanje kako dalje, kaže Danijel Server saradnik Instituta za Bliski Istok.

"Mora se naći odgovor za pitanje - šta posle toga? A šta posle poraza ISIL-a? Ko će vladati tom oslobođenom teritorijom", pita Server.

"Verovatno će ekstremisti naći odgovor. Zato je bitno da Sjedinjene Države razmišljaju unapred", poručuje Server.

Dugotrajne tenzije u odnosima između nekih članica koalicije mogle bi da ugroze koaliciju, kaže analitičarka Mišel Dun.

"Nesuglasice su za sada ostavljene po strani, kao na primer između Saudijske Arabije i Katara. Ali, ostvarena je saradnja, koja neće moći lako da se održi", zaključuje Mišel Dun iz Fondacije Karnegi za međunarodni mir.

Bez obzira na sve teškoće, najvažnije je da Obamina administracija istraje do kraja, smatra Dan.

XS
SM
MD
LG