Linkovi

Budućnost Islamske države


Francuski ratni avioni u misiji protiv Islamske države.
Francuski ratni avioni u misiji protiv Islamske države.

Napredak kampanje, koju Sjedinjene Države predvode protiv Islamske države u Siriji i Iraku, podstaklo je nagađanja pojedinaca da ta teroristička grupa postaje sve više očajna.

Medjutim eksperti za borbu protiv terorizma se ne slažu i uzpozoravaju da je nedavna serija terorističkih napada, u stvari, odraz evolucije Islamske države.

Zapad još oseća posledice rana od terorističkih napada u Parizu, gde je tugu za žrtvama, brzo zamenila obnovljena strepnja, praćena dodatnim merama bezbednosti.

To je nova stvarnost, upozoravaju bivši i sadašnji obaveštajni zvaničnici.

“Tek počinjemo. Mislim da će Islamska država postojati duže vreme, čak i da njihov kalifat i sedište budu osvojeni ili uništeni”. kaže Džejms Vulzi, Bivši direktor CIA-a.

Zvaničnici za borbu protiv terorizma smatraju da je Islamska država upotrebila napade na Pariz i obaranje ruskog putničkog aviona u Egiptu kao dokaz svoje istrajnosti, iako su njihove snage primorane na postupno i postojano povlačenje u Iraku.

“Vidimo i neke druge promene, kao što je manji broj osoblja na kontrolnim punktovima. Reklo bi se da možda situacija nije baš najbolja u zemlji Islamske države”., navodi Pukovnik Stiv Voren, Operacija nepokolebljiva odlučnost

Vašington, međutim, ostaje oprezan i pooštrava bezbednost kod kuće, bez obzira što zvaničnici govore da za sada ne postoji uverljiva pretnja na tlu SAD.

“Islamska država je planirala da vrši obuku ljudi koje bi vraćala u njihove zemlje da bi tamo čekali dok ne izvrše napad. Nije reč o promeni strategije. Oni rade tačno ono što su i rekli da će raditi”., ističe Mubin Šaik, bivši kontraobaveštajni operativac.

U izjavi za Glas Amerike, jedan od zvaničnika zaduženih za borbu protiv terorizma kaže da je Islamska država evoluirala od grupe koja se bori da osvoji teritoriju za svoj samoproglašeni kalifat, u organizaciju koja vrši napade daleko izvan njega - s ciljem da učvrsti svoj položaj glavne džihadističke grupe na svetu

XS
SM
MD
LG