Linkovi

ID nije zaustavljena sopstvenim gubicima


Uprkos gubicima borci ISIS-a nisu osujećeni
Uprkos gubicima borci ISIS-a nisu osujećeni

Uprkos očiglednom napretku boraca Islamske države na terenu u Iraku i Siriji, američki zvaničnici podržavaju predsednikovu strategiju da degradira i uništi tu terorističku grupu i njen samoproglašeni kalifat.

Najnoviji odraz tog uverenja – je upravo objavljeni broj pogibija u redovima Islamske države. Medjutim, taj broj podstiče više pitanja nego odgovora.

Nakon konsultacija u Parizu sa partnerima iz koalicije proptiv Islamske države, Sjedinjene Države su sa uverenjem ustvrdile:

“Islamska država sada kontroliše 25 odsto manje teritorije u Iraku nego što je bio slučaj na početku i izgubila je znatan broj ljudstva i opreme.”

Zamenik državnog sekretara Entoni Blinken je juče bio još smeliji, rekavši da je više od 10.000 boraca Islamske države ubijeno od kako su počele operacije koalicije.

Medjutim, uprkos takvim gubicima Islmska država je našla načine da se suprostavi, ključnim pobedama u Ramadiju u Iraku i Palmiri u Siriji.

“Ovo je samo jedna činjenica i podatak, ali to svakako nije mera po kojoj sudimo o efikasnosti vojne akcije.”, navodi Meri Harf, predstavnica Stejt departmenta.

Pa ipak, način na koji SAD procenjuju svog neprijatelja je uzrok zabrinutosti.

Analitičar Bil Rodjio se javio putem skajpa:

“Sjedinjene Države su značajno potcenile jačinu i stratešku sposobnost Islamske države.”To obuhvata i veličinu Islamske države za koju neki analitičari navode da bi mogla da ima čak 50.000 boraca dok novi konstantno pristižu.

“Islamska država još uvek očigledno regrutuje 1.000 boraca mesečno iz celog sveta, odnosno iz oko 100 zemalja.” ističe Majkl O’Henlon sa Brukings institucije

Neimenovani američki obaveštajni funkcioner rekao je za GA da je broj poginulih boraca Islamske države degradirao sposobnosti te grupe i usporio njihov napredak, ali je dodao da je Islamska država “i dalje moćna sila.”

XS
SM
MD
LG