Linkovi

Borba za Kobani


Kurdi iz Turske na granici kod Kobanija
Kurdi iz Turske na granici kod Kobanija

Irački Pešmerga borci putuju u Kobani u Siriji gde će se boriti protiv ekstremista Islamske države, dok su snage SAD u međuvremenu izvršile još četiri vazdušna napada na tu oblast.

Irački kurdski Pešmerga borci putuju u Kobani u Siriji da bi pomogli sirijskim Kurdima u borbama protiv ekstremista Islamske države za kontrolu nad tim gradom južno od granice sa Turskom.

Kurdski funkcioneri saopštili su da će 80 boraca opremljeno artiljerijskim i automatskim oružjem optutovati u Tursku danas, preći granicu i uključiti se u borbe za Kobani. Još 72 borca će, prema očekivanjima, doputovati sutra.

Turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu je rekao da će Pešmerga snage ući u sukobima zahvaćeni Kobani „svakog momenta“.

Turska nije poslala sopstvene trupe u Kobani, jer navodi da su sirijski Kurdi koji se bore u Kobaniju vezani za zabranjenu Kurdistansku radničku stranku, koja vodi tridesetogodišnju borbu protiv Turske za kulturna i politička prava Kurda.

Medjutim, Ankara se proše nedelje složila da dopusti borcima Pešmerga da putuju preko Turske kako bi stigli do Kobanija.

Borbe u tom mestu nastavljene su i danas. SAD su saopštile da su izvršile još četiri vazdušna napada na pozicije Islamske države u Kobaniju i još devet napada na džihadiste u Iraku.

Broj izbeglica iz Sirije u porastu

Takođe danas, ministri inostranih poslova i predstavnici iz 40 zemalja održali su danas sastanak u Berlinu sa ciljem da se fokusiraju na pomoć susedima Sirije da izadju na kraj sa ogromnim brojem izbeglica koje su pobegle iz te zemlje tokom više od tri i po godine rata.

Jordanski ministar inostranih poslova, Naser Džudeh je upozorio na, kako je rekao, "zamor" zemalja koje prihvataju izbeglice u pokušaju da održe korak sa potrebama tako velikog broja ljudi.

Domaćin jednodnevne konferencije, nemački ministar inostranih poslova, Frank-Valter Štajnmajer je rekao da učesnici moraju da se pozabave tim problemom iz regionalne perspektive.

XS
SM
MD
LG