Linkovi

Vazdušni napadi na Tikrit


Ekstremista lojalan ISIL-u nosi zastavu te grupe.
Ekstremista lojalan ISIL-u nosi zastavu te grupe.

Iračke snage vode borbe u tom gradu sa sunitskim ekstremistima, koji su juče proglasili islamsku državu u delovima Iraka i Sirije

Vojni avioni iračke vlade su tokom noći izvršili vazdušne napade na Tikrit, severno od Bagdada. Vladine snage vode borbe u tom gradu sa sunitskim ekstremistima iz redova Islamske Država Iraka i Levanta, koji su juče proglasili uspostavljenje islamske države u delovima Iraka i Sirije koje kontrolišu.

Irački vojni zvaničnici saopštili su da je glavna operacija na terenu u blizini Tikrita počela u subotu, uz teške borbe između pobunjenika Islamske države Iraka i Levanta i iračkih specijalnih snaga, dok su Irački vojni helikopteri i tenkovi napadali sa juga. Portparol iračke vlade izjavio je da vladine snage imaju od sinoć punu kontrolu nad Univerzitetom u Tikritu.

Još nismo preuzeli kontrolu nad provincijom Salahudin u potpunosti i postoji još nekoliko oblasti koje još kontrolišu islamski ekstremisti. Borbe se još vode i moramo da prođemo još nekoliko faza. Ali ono što smo postigli juče i tokom noći je prva faza”, kaže General Kasim Al Musavi, Portparol iračke vojske

ISIL-ova deklaracija Islamske države objavljena je na audio snimku postavljenom na internet stranicu sunitske organizacije. U njemu se navodi da je šef ISIL-a Abu Bakr AL Bagdadi lider novog kalifata, što je istorijski termin korišćen za označavanje suverene države svih muslimanskih vernika.

“Kalif Ibrahim ispunio je sve uslove za lidera kao što to nalaže učenje. On je proglašen naslednikom Abu Umara al Bagdadija. Njegova vlast se prostire preko širokih oblasti u Iraku i Levantu. Zemlja koja je sada pod njegovim vođstvom prostire se od Alepa do Dijale. Slušajte svog vođu i poštujte ga. Podržite svoju zemlju koja raste sve više”, navodi Abu Muhamed al Adnani, portparol ISIL-a

Lideri Al Kaide odrekli su se ISIL-a ranije ove godine zbog njegove namere da uspostavi kalifat i zbog odbijanja da izvrši naređenja. Zvanični saradnici Al Kaide u Siriji udružili su se u januaru sa islamistima i umerenim sirijskih pobunjenicima kako bi isterali borce ISIL-a iz Alepa na severu zemlje kao i iz nekoliko pograničnih gradova.

Sjedinjene Države poslale su 300 vojnih savetnika u Irak ranije ovog meseca radi ojačavanja vladinih bezbednosnih snaga i pomoći da se uspostave zajednički operativni centri za borbu protiv široke sunitske ofanzive. Američki savetnici takođe koriste naoružane dronove u iračkom vazdušnom prostoru radi zaštite američkih snaga.

XS
SM
MD
LG