Linkovi

Irak: Ekstremisti napali glavnu naftnu rafineriju


Šiitski dobrovoljci koji su se pridružili iračkoj armiji u borbi protvi Islamske države Irak i Levant, 18. juni, 2014.
Šiitski dobrovoljci koji su se pridružili iračkoj armiji u borbi protvi Islamske države Irak i Levant, 18. juni, 2014.

Sunitski ekstremisti su napali iračku glavnu naftnu rafineriju u gradu Baidži, uzrokujući štetu tom objektu u najnovijoj fazi ustanka tokom kojeg su zauzeli teritoriju širom severnog Iraka.

Ekstremisti su se danas sukobili sa bezbednosnim snagama u Baidžiju, koji je špodjednako udaljen od Bagdada i Mosula.

Ekstremisti su preuzeli kontrolu nad Mosulom prošle nedelje i indijsko ministarstvo inostranih poslova je danas izvestio da je 40 indijskih gradjevinskih radnika oteto u tom gradu.

Predstavnik tog ministarstva je naglasio da Indija nije primila zahtev za otkupninu i da joj nije poznato gde se nalaze oteti radnici. On je takodje naveo da je 46 indijskih medicinskih sestara zatočeno u Tikritu koji kontroliše ekstremisti.

Irački premijer Nuri Al Maliki je u govoru na televiziji obećao da će se njegove bezbednosne snage suprostaviti ekstremistima, rekavši da su njihovi ranije poraze od strane ekstremista „neuspeh“.

U medjuvremenu, iranski predsednik Hasan Rohani je obećao da će njegova većinski šiitska zemlja učiniti sve što je neophodno da se zaštite sveta šiitska mesta u Iraku od, kako se izrazio, „terorista“.
XS
SM
MD
LG