Linkovi

Ekstremisti napreduju ka Bagdadu


Pobunjenici na kontrolnom punktu na ulazu u Mosul
Pobunjenici na kontrolnom punktu na ulazu u Mosul

Islamski pobunjenici približavaju se Bagdadu, nakon što su preuzeli kontrolu nad teritorijom koja je samo 90 kilometara udaljena od iračke prestonice.

Sunitski muslimani, pripadnici ekstremističke organizacije Islamska država Irak i Levant, zauzeli su većinu sjevernih djelova zemlje, dok je u novom napadu osvojen grad Duluija. Portparol pobunjenika, koji žele da uspostave islamističku vladu, prethodno je saopštio da ekstremisti planiraju da uđu u Bagdad i u Karbalu, jedno od najvestijih mjesta za šiitske muslimane.

U međuvremenu, kurdske bezbjednosne snage preuzele su kontrolu nad Kirkukom i njegovim naftnim postrojenjima. Američki predsjednik Barak Obama, koji je 2011. okončao devetogodišnji američki rat u Iraku, rekao je da je toj zemlji potrebna dodatna američka pomoć, i da su sve opcije na stolu. Neimenovani američki zvaničnici saopštili su da se razmatra slanje dronova u Irak.

Iračke snage su, po sve sudeći, bespomoćne da zaustave napade esktremista. Mnogi vojnici napustili su svoje položaje, ostavljajući za sobom oružje.

Međunarodni zvaničnici osudili su sukob u Iraku o kojem bi kasnije danas trebalo da raspravlja Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija. Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov ocijenio je da je integritet Iraka doveden u pitanje, dok je iranski predsjednik Hasan Rohani poručio da Teheran neće tolerisati sukobe u susjednoj zemlji.
XS
SM
MD
LG