Linkovi

Irak: Poseta Malikija kurdskim oblastima


Irački premijer Nuri al Maliki i njegov kolega premijer iračkih Kurda, Neccirvan Barzani tokom sastanka u Arbilu, 9. juni, 2013.
Irački premijer Nuri al Maliki i njegov kolega premijer iračkih Kurda, Neccirvan Barzani tokom sastanka u Arbilu, 9. juni, 2013.

Odnosi Malikijeve vlade sa sedištem u Bagdadu i Kurdistana godinama su zategnuti povodom kontrole nad iračkim naftnim izvorima

Irački premijer Nuri al-Maliki je danas posetio autonomni kurdski region, da bi pokušao da reši dugotrajni spor koji ugrožava jedinstvo zemlje. Maliki je doputovao avionom u regionalni glavni grad Irbil, u prvu posetu autonomnom području od 2010. Na aerodromu u Irbilu ga je srdačno dočekao regionalni predsednik Masud Barzani.

Irački premijer i članovi njegove vlade su potom održali sastanak sa premijerom iračkog Kurdistana Nečirvanom Barzanijem. Odnosi Malikijeve centralne vlade sa sedištem u Bagdadu i Kurdistana, godinama su zategnuti, jer strane ne mogu da se dogovore oko kontrole nad iračkim naftnim izvorima i teritorijama duž međusobne granice.

Ne očekuje se da se ta pitanja reše na Malikijevim razgovorima sa funkcionerima iračkih Kurda. Za to vreme, u najnovijem nasilju, u eksploziji automobila bombe na kontrolnoj stanici u bagdadskom šiitskom predgrađu Kadimija, poginulo je najmanje sedam ljudi, uglavnom policajaca. Još niko nije preuzeo odgovornost za jutrošnji napad.
XS
SM
MD
LG