Linkovi

"Islamska država Irak" preuzela odgovornost


Mesto napada u iračkoj prestonici Bagdadu
Mesto napada u iračkoj prestonici Bagdadu

Islamska država Irak, organizacija povezana sa Al-kaidom, saopštila je da je izvršila seriju jučerašnjih napada u kojima je poginulo oko 60 ljudi u pretežno šiitskim delovima Bagdada

Organizacija je danas postavila saopštenje na džihadističke veb sajtove, u kojem navodi da su napadi „prva etapa“, posle koje sledi „osveta“. Tokom jučerašnjeg jutarnjeg špica širom Bagdada se dogodilo više od deset eksplozija u kojima je i ranjeno više od 160 ljudi. Nekoliko eksplozija se dogodilo i u mestima severno i južno od prestonice.

To je bio jedan od najsmrtonosnijih dana proteklih meseci, uoči desete godišnjice početka invazije na Irak pod američkim vođstvom. Američki predsednik Barak Obama je juče izdao saopštenje povodom godišnjice, u kojem je odao priznanje jednom i po milionu Amerikanaca koji su služili – kako se navodi – „u jednom od najdužih ratova naše zemlje“, koji se završio američkim povlačenjem decembra 2011.

Obama je istakao da su 4475 pripadnika američkog vojnog osoblja koji su poginuli, „podneli najveću žrtvu da bi iračkom narodu omogućili da kuje sopstvenu budućnost posle višegodišnujih nedaća“.

Iračka vlada je juče saopštila da do šest meseci odlaže lokalne izbore zakazane za idući mesec u pokrajinama Anbar i Niniv, zbog smrtnih pretnji izbornim radnicima i kandidatima. Glasanje u ostalim iračkim pokrajinama treba da se održi 20. aprila.
XS
SM
MD
LG