Linkovi

Upotreba hemijskog oružja u Mosulu?


Devojčica dovedena u Mosulsku bolnicu zbog moguće izloženosti hemijskim agensima
Devojčica dovedena u Mosulsku bolnicu zbog moguće izloženosti hemijskim agensima

Humanitarna koordinatorka Ujedinjenih nacija u Iraku je izdala upozorenje o mogućoj upotrebi hemijskog oružja u Mosulu gde se ekstremisti Islamske države bore protiv Iračkih snaga, koje podržavaju Sjedinjene Države.

"Ovo je užasno", rekla je Lise Grande koja je apelovala za istragu. Ona je istakla da bi, ako navodna upotreba hemijskog oružja bude potvrdjena to bilo "ozbiljno kršenje" medjunarodnog humanitarnog prava i ratni zločin, bez obzira ko su bili ciljevi ili žrtve napada."

Medjunarodni komitet Crvenog krsta je naveo da je sedam ljudi primljeno u bolnicu u blizini Mosula i da su lečeni zbog, kako se podozreva, izloženosti hemijskim agensima.

Robert Mardini, regionalni direktor Crvenog krsta za Bliski istok rekao je da su petoro dece i dve žene lečeni u bolnici i da "pokazuju kliničke simptome konsistentne sa izloženšću hemijskom agensu koji izaziva plikove." Simptomi obuhvataju ne samo plikove već i crvenilo očiju, povraćanje i kašalj.

Mardini je rekao "Upotreba hemijskog oružja je apsolutno zabranjena u skladu sa medjunarodnim humanitarnim pravom i izrazio duboku alarmiranost. Navodni napadi su se odigrali tokom protekle nedelje u istočnom Mosulu.

XS
SM
MD
LG