Linkovi

Islamisti tražili otkup od 100 miliona evra


Američki novinar Džejms Foli snimljen 27. maja 2011.
Američki novinar Džejms Foli snimljen 27. maja 2011.

GlobalPost, medjunarodna novinska organizacija za koju je Foli radio kao frilenser, navodi da je Islamska država, posle otmice novinara, tražila otkup od 100 miliona evra.

Interpol je naveo da čin ekstremista Islamske države, koji su odsekli glavu američkom novinaru Džejmsu Foliju u Siriji, pokazuje koliko je potrebna koordinisana globalna akcija u suočavanju sa pretnjom koju predstavljaju strani borci koji dolaze u konfliktna područja na Bliskom istoku.

U medjuvremenu, GlobalPost, medjunarodna novinska organizacija za koju je Foli radio kao frilenser, navodi da je Islamska država, posle otmice novinara, tražila otkup od 100 miliona evra, odnosno više od 130,000 dolara. GlobalPost je taj zahtev preneo američkim istražiteljima ali SAD nisu plaćale otkup u brojnim slučajevima Amerikanaca otetih u konfliktnim područjima, kako ne bi ohrabrivale buduće otmice. Pentagon je saopštio da je bezuspešno pokušao da spasi američke taoce, medju kojima je bio i Foli, iz zatočeništva Islamske države.

Portparol Pentagona Džon Kirbi navodi da misija nije uspela zato što se taoci nisu nalazili na lokaciji gde se verovalo da ih ekstremisti drže. Jedan visoki američki zvaničnik izjavio je da je predsednik Obama odobrio tu misiju ranije ovog leta i da je u pitanju bila komplikovana operacija u kojoj su američke snage razmenile vatru sa ekstremistima.

Islamisti su na video snimku prikazali da drže još jednog američkog novinara, Stivena Sotlofa. Islamska država drži još više talaca, kaže Širaz Maher iz Medjunarodnog centra za proučavanje radikalizacije, pri Kings Koledžu u Londonu.

“Drže još tri američka državljanina i najmanje dva Britanca. Dakle, jasno je da drže odredjeni broj zapadnjaka ali i ljude iz drugih evropskih zemalja. Nisu u pitanju samo novinari, zarobili su i neke humanitarne radnike. Islamska država ima izvestan broj zarobljenika koje bi mogli da iskoriste u budućnosti.”

Britanske vlasti nastoje da identifikuju čoveka koji je Foliju odsekao glavu. Incident izaziva veliku uznemirenost u Londonu, kaže Maher.

“Moguće je da imamo britanskog državljanina koji je odrubio glavu američkom državljaninu u sirijskom konfliktu. Kada se to poveže, postaje veoma jasno da će u ovoj zemlji ali i širom Evrope nastati veliki pritisak da se zaustave ljudi koji žele da idu i učestvuju u ovom konfliktu.”

Šef britanske diplomatije Filip Hemond upozorava na opasnost koja preti Zapadu od džihadista.

“Unutar tih organizacija postoji značajan broj britanskih džihadista, koji se obučavaju, i postaju sve brutalniji zbog svojih iskustava u Iraku i Siriji. Mnogi od njih će se vratiti u Britaniju ako budu mogli, u nekom trenutku, i predstavljaju pretnju svima nama ovde.”

Strani, a posebno britanski džihadisti koji se bore za Islamsku državu odgovorni su za neke od najstrašnijih zločina, kaže Širaz Maher.

Ranije ove godine, britanski strani borci učestvovali su u pogubljenju ratnih zatvorenika, pripadnika sirijske armije koje su zarobili. Krajem prošle godine, imali smo britanske državljane - bombaše samoubice - u Alepu.”

Islamska država navodi da je ubistvo Folija odmazda za američke vazdušne udare – koji su pomogli kurdskim i iračkim snagama da ponovo osvoje strateški važnu branu u Mosulu ove nedelje. Analitičari navode da je surova reakcija te grupe dokaz da američka intervencija nanosi štetu islamistima.

Direktor Glasa Amerike Dejvid Ensor juče je ocenio da Islamska država neće ništa postići ubijanjem novinara koji su “nedužni posmatrači i nemaju nikakav uticaj na američku politiku.”

“To je bilo potpuno tragično i besmisleno ubistvo nedužnog čoveka koji je samo radio svoj posao – a njegov posao je novinarstvo, jedna časna profesija koja postaje sve opasnija. Statistike u proteklih nekoliko godina pokazuju da je više novinara ubijeno ili povredjeno dok je obavljalo svoj posao nego u celom mom životnom veku pre toga. Po meni, ovo neće uticati na američku politiku niti će navesti američke novinare da prestanu da izveštavaju sa konfliktnih područja.”

Ensor dodaje da Glas Amerike svakodnevno, a ponekad i iz sata u sat, procenjuje rizike koji prete prilikom izveštavanja iz različitih područja, kao i da poštuje procenu svojih novinara koji su rizici prihvatljivi prilikom obavljanja njihovog posla.

XS
SM
MD
LG