Linkovi

Potvrdjena autentičnost snimka ubistva ratnih reportera


Uvek aktuelan problem zaštite civila i novinara u ratu, ponovo se našao u centru pažnje kada je pre nekoliko dana na vebsajtu WikiLeaks.org objavljen tajni vojni snimak napada američke vojske u Bagdadu 2007.

Organizacija koja stoji iza tog vebsajta tvrdi da se na snimku, dobijenom od neimenovanog vojnog lica, jasno vidi da su u napadu poginuli fotograf i vozač novinske agencije Rojters.

Dva helikoptera tipa “apač” kruže nad grupom muškaraca na ulici u Bagdadu, jula 2007. godine. Oni su tu kao pojačanje američkim pešadijskim trupama. Vojnik sa mitraljezom traži dozvolu da otvori vatru. Američki vojnici kažu da muškarci nose oružje i nakon toga dobijaju dozvolu da pucaju na grupu koja se kreće ulicom.

U incidentu je poginulo 12 ljudi.

"Vikiliks", grupa koja je postavila snimak na internet, identifikovala je dvojicu muškaraca – fotografa agencije Rojters i njegovog vozača.

Američka vojska je potvrdila autentičnost snimka, ali ne i identitet dvojice muškaraca. Portparol Bele kuće, Robert Gibs neodredjeno je prokomentarisao snimak rekavši - “Ovo je očigledno vrlo slikovito i krajnje tragično”.

Snimak je ponovo otvorio raspravu o ratnim pravilima i zaštiti civilnog stanovništva. U prethodnom izveštaju američke armije navodi se da su vojnici delovali u skladu sa pravilima, s obzirom da su ocenili da grupa muškaraca predstavlja pretnju, dodajući da je u blizini mesta napada pronadjena odredjena količina mitraljeza i granata. Neki zvaničnici medjutim smatraju da su vojnici od fotoaparata pomislili da je oružje.

Ovaj incident se dogodio u jeku američke ofanzive, podseća Majkl O’Henlon, vojni analitičar Instituta “Brukings” u Vašingtonu i kaže - “Na bojnom polju imate prijatelje i neprijatelje što znači da ukoliko upadnete u nevolju, kao zapadnjak možete da računate na to da je pomoć blizu. To pruža osećaj sigurnosti, ali u isto vreme znači i da, ukoliko ne mogu da vas identifikuju, prijateljska vatra za vrlo kratko vreme može da postane neprijateljska”.

Ovaj incident je slika nasilja koje su civili trpeli tokom rata, saopštio je sindikat iračkih novinara.

“Ovo je samo još jedan zločin koji može da se doda listi zločina koje su američki vojnici počinili nad iračkim novinarima i civilima. Neki američki vojnici se neverovatno okrutno odnose prema stanovništvu i novinarima”, upozorava član sindikata, Majad Al-Lami.

Glavni urednik agencije Rojters nazvao je ovaj incident “simboličnim” primerom kakvoj su opasnosti izloženi ratni novinari i rekao da je agencija od američke vojske zatražila detaljnu istragu.

XS
SM
MD
LG