Linkovi

Masum: Ekstremisti ujedinili Irak


Predsednink Iraka Fuad Masum obraća se Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, 26. septembar 2014
Predsednink Iraka Fuad Masum obraća se Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, 26. septembar 2014

Predsednik Iraka Fuad Masum rekao je da je varvarizam ektremista, koji su preuzeli kontrolu nad trećinom Iraka i dijelom Sirije, ujedinio podeljene frakcije u regionu

U intervjuu za Glas Amerike, na marginama zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Masum je naglasio da Islamska država gubi podršku sunitskih muslimana, koju je imala na početku ofanzive. Takođe je rekao da su susjedi Iraka obećali da će podržati napore Bagdada da porazi tu terorističku organizaciju.

Ekstremisti iz Islamske države napadaju Kurde, hrišćane, jazide, šiitske muslimane i sve koji im se nađu na putu. Vjeruje se da tu organizaciju predvode i podržavaju nezadovoljni sunitski muslimani, koji su nekada upravljali Irakom, a koje je dominatno šiitska vlada bivšeg premijera Nurija al Malikija sklonila s vlasti. Predsjednik Iraka tvrdi da je podrška sunita sve manja.

"Sunitski politički lideri su protiv Islamske države i znaju da im suniti nisu odani. Suniti su sada veoma zabrinuti zbog postupaka Islamske države. Diktatorsko ponašanje i nazadna filozofija te organizacije uplašili su sve”.

Irački predsjednik je u prošlonedeljnom obraćanju Generalnoj skupštini rekao da Islamska država mora da se iskorijeni, jer će u suprotnom ponovo da ojača. Sjedinjene Države predvode koaliciju zapadnih, ali i arapskih država koja bi trebalo da pomogne da se unište utočišta ekstremista u Iraku i Siriji. Vašington međutim nije pozvao Iran da se pridruži tom savezu, uprkos nedavnom otopljavanju odnosa sa Teheranom.

"Saradnja Irana i Sjedinjenih Država, ili njen izostanak, je njihov problem. Iranska vlada nam je međutim prva ponudila humanitarnu pomoć i odličnu saradnju. Čak je naoružala sve strane koje su se borile protiv ekstremista iz Islamske države”.

Predsjednik Masum kaže da Irak takođe ima podršku Saudijske Arabije i Turske, koja je pod sve većim pritiskom da bude aktivnija u borbi protiv ekstremista.

"Spremni smo na sve oblike saradnje u borbi protiv terorizma. Međutim, Turska ne želi privremena rešenja i neće dozvoliti drugima da je iskoriste”, rekao je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Otpor protiv Islamske države predvode Kurdi, koji za to imaju međunarodnu podršku. Strahuje se međutim da bi to moglo da ojača njihove aspiracije da se odvoje od Iraka. Irački predsjednik, inače Kurd, uvjeren je da se to neće dogoditi.

"Islamska država bila je ključna u ujedinjenju svih iračkih grupa, koje razumiju ozbiljnost i opasnost situacije u kojoj se nalaze. Unutrašnje iračke razlike i sporovi moraju da se prevaziđu, zato što štete svima.”

Masum je prošlog mjeseca imenovao novog premijera Hajdera al Abadija, koji pokušava da umanji vjerske i etničke tenzije. Irački predsjednik smatra da bi otcjepljenje Kurda moglo dodatno da pogorša situaciju u regionu.

XS
SM
MD
LG