Linkovi

Politička neizvesnost u Iraku


Politička neizvesnost u Iraku
Politička neizvesnost u Iraku

U Iraku, i pored povlačenja američkih borbenih jedinica, nema kraja kako nasilju,kao ni političkoj neizvesnosti. Naoružani napadači i bombaši samoubice usmrtili su ove nedelje preko 60 ljudi, dok irački političari još nisu formirali novu vladu.

Osam meseci posle opštih izbora, Iračani i dalje žive u rascepu. Bezbednost na ulicama je slaba i nema nikakvog dogovora o vladi. Nadžim al-Džaburi, bivši gradonačelnik Tal Afara, koji se nalazi zapadno od Mosula, strahuje šta to sve znači.

„Bezbednosna situacija je iz dana u dan veoma loša i strahujemo da bi moglo da dođe do građanskog rata“.

Međutim, bivši američki ambasador u Iraku, Kristofer Hil, i dalje je optimista. On se ove nedelje povukao iz diplomatije, posle 16 meseci službe u Iraku.

Biće formirana vlada i u njoj će učestvovati i Kurdi i suniti i šiiti. Pitanje je jedino ko će šta da radi“.

Penzionisani američki general-pukovnik Džim Dubik kaže da bi odlaganje formiranja vlade moglo da dovede do bezbednosnih problema.

Bivši američki ambasador Kristofer Hil
Bivši američki ambasador Kristofer Hil

„Što više vremena ode na to, pobunjenici će imati više prilike da kažu 'vidite ekonomija ne funkcioniše, vlada ne funkcioniše. Vratite se nama mi ćemo stvari postaviti na pravo mesto'“.

Nadžim al-Džaburi tvrdi da se irački političari bore za vlast i da svaki želi da bude naredni diktator.

„Političari se sukobljavaju međusobno ne bi li se dočepali fotelje, jer misle da će je onaj koji je osvoji - zadržati zauvek, kao svaki lider u ovom regionu“.

Bivši ambasador Hil predviđa međutim da će biti uloženi napori da se predsednički mandati u Iraku ograniče. On tvrdi da demokratija u toj zemlji već funkcioniše.

„Iako je ovaj politički proces težak, ako se osvrnete na ono što se dešava u Iraku u smislu slobode štampe, slobode govora, toga ima mnogo. Ljudi su usvojili koncept prava pojedinaca“.

Hil dodaje da se Sjedinjene Države raduju nastavku uspešnih odnosa sa novom iračkom vladom.

„I dok se američka vojska povlači, američki interesi umnogome ostaju u Iraku. Ta zemlja će biti važan igrač na tržištu nafte i to sa sopstvenim resursima“.

A kako Irak potpisuje ugovore sa naftnim kompanijama širom sveta, Hil dodaje da je i drugim zemljama u interesu da iračka vlada postigne uspeh.

XS
SM
MD
LG