Linkovi

Zapadna koalicija razmatra strategiju protiv ID-e


Irački premijer Al-Abadi (levo), francuski ministar spoljnih poslova Fabijus i zamenik američkog državnog sekretara Blinken u Parizu
Irački premijer Al-Abadi (levo), francuski ministar spoljnih poslova Fabijus i zamenik američkog državnog sekretara Blinken u Parizu

Diplomate Iraka, Francuske i SAD iskazale su poverenje u aktivnosti koalicije protiv Islamske države u Iraku, ali su takodje naglasili potrebu za većom opremom i obukom kako bi se pospešila ofanziva.

Ministri zemalja učesnica koalicije koja se bori protiv ekstremista Islamske države u Iraku okupili su se danas u Parizu kako bi razgovarali o zajedničkoj strategiji – posle nedavnog napredovanja ekstremističke grupe na terenu.

Stojeći uz iračkog premijera Hajdera Al-Abadija i francuskog ministra inostranih poslova Lorana Fabijusa, zamenik američkog državnog sekretara Entoni Blinken je rekao novinarima u Parizu da je koalicija zabeležila “stvaran napredak” u Iraku od kad su, prošlog avgusta, počeli vazdušni napadi koalicije protiv ekstremista.

"Ekstremisti Islamske države sada kontrolišu 25 odsto manje teritorije u Iraku nego što je bio slučaj pre početka vazdušnih udara. Oni su takodje izgubili značajan broj boraca i materijala a imamo dokaze da je strategija koju preduzimamo delotvorna kada je u pitanju baza al-Asad, kao i na severu, gde se nalaze kurdske snage", rekao je Blinken.

Blinken je, medjutim, priznao i da je nedavno došlo do nazadovanja u Iraku, rekavši da je Islamska država i dalje otporna, beskrupulozna i sposobna da preduzme inicijativu.

Medjutim, on je podvukao da koalicija ima ispravnu strategiju da kombinuje vazdušne napade sa obukom i opremanjem lokalnih partnera, što, prema njegovim rečima, daje rezultate. Blinken je potom izrazio uverenje da je moguće poraziti ekstremiste.

"Posle ovog sastanka sam uveren da ćemo ih pobediti, jer smo ujedinjeni i rešeni da stvorimo budućnost punu prilika i mira za gradjane Iraka i Sirije, kao i celog regiona", istakao je Blinken.

Koalicija ne šalje kopnene trupe, i umesto toga se oslanja na kampanju vazdušnih napada i snabdevanje oružjem snaga koje se bore protiv Islamske države. Od početka avgusta, vojni avioni su, prema podacima Pentagona, izvršili više od 4.200 vazdušnih napada u Iraku i Siriji.

XS
SM
MD
LG