Linkovi

Najmanje 115 žrtava napada ISIS-a u Iraku


Ekipe za vanredne situacije na mestu incidenta u Iraku, petak 17. juli, 2015.
Ekipe za vanredne situacije na mestu incidenta u Iraku, petak 17. juli, 2015.

Irački funkcioneri navode da je do 115 ljudi, uključujući žene i decu, ubijeno u jučerašnjem napadu automobilom prepunim eksploziva na tržnici u mestu Kan Bani Sad u istočnoj pokrajini Dijala.

Bio je to jedan od najsmrtonosnijih napada koje su izveli ekstremisti Islamske države od kako su pregazili velike delove Iraka.

170 ljudi je ranjeno u tom napadu, naveli su anononimni policijski izvori. Mnogi gradjani su se u vreme napada okupili na tržnici da proslave kraj svetog muslimanskog meseca Ramazana. Eksplozija je, kako se beleži, uništila nekoliko zgrada i prepunila ulice ruševinama.

Funkcioneri još uvek tragaju za postradalima.

Jan Kubis specijalni predstavnik misije UN-a u Iraku danas je saopštio da je "ovo užasno krvoproliće van okvira civilizovanog ponašanja." Ekstremisti Islamske države su preuzeli odgovornost za eksploziju i saopštili da su meta šiitski muslimani.

U medjuvremenu, Saudijska Arabija je uhapsila preko 400 ljudi, pretežno saudijskih gradjana, za koje se sumnja da gaje veze sa Islamskom državom. Ministarsvo unutrašnjih poslova je saopštilo da su ta hapšenja deo veće operacije sa ciljem da se osujete planirani napadi Islamske države na džamije, diplomatske misije, bezbednosne snage i vladine objekte u saudijskoj pokrajini Šarura.

XS
SM
MD
LG