Linkovi

SAD stoje uz odluku o povlačenju iz Iraka


Američki sekretar za odbranu Robert Gejts
Američki sekretar za odbranu Robert Gejts

Američki sekretar za odbranu Robert Gejts stoji uz odluku da se ispoštuje kranji rok za povlačenje američkih trupa iz Iraka do kraja naredne godine, uprkos apelu visokog iračkog oficira da ostanu duže.

Gejts je rekao novinarima da američka i iračka vlada imaju sporazum kojim se uspostavlja krajnji rok za povlačenje američkih snaga. On je ukazao da su Sjedinjene Države otvorene za razgovor, ukoliko bude formirana koaliciona iračka vlada koja bude želela da razgovara o produženju prisustva američkih vojnika, ali da inicijativa mora da dodje od Iračana.

Nešto ranije, najviši irački vojni komandant, general-pukovnik Babakir Zebari, rekao je da bi Sjedinjene Države trebalo da zadrže svoje trupe u Iraku do 2020. On je u Bagdadu izjavio da iračka vojska neće moći da se nosi sa problemima bez pomoći američkih vojnih snaga. Prema planu Obamine administracije, američka vojska počeće da se povlači iz Iraka 31. avgusta, a u zemlji će do 2011. ostati 50 hiljada američkih vojnika koji će obučavati iračku vojsku.

“Pešadija, mornarica i vazduhoplovne snage, biće u potpuno spremne 2020. godine. Američka vojska će davati podršku i u nekim vanrednim situacijama će pružati bezbednosnu pomoć iračkoj vojsci. Ali, problem će biti posle 2011. kada se i tih 50 hiljada vojnika povuče, tako da smatram da moramo da saradjujemo sa Amerikancima, Zapadom i susednim zemljama, jer iračka vojska neće biti spremna do 2020", rekao je general-pukovnik Zebari.

Upozorenje general-pukovnika Zebarija podudara se sa tvrdnjom Tarika Aziza, bivšeg iračkog ministra spoljnih poslova u vreme vladavine Sadama Huseina, koji je prošle nedelje izjavio da Amerikanci “ostavljaju Irak vucima”.

Iako se sektaško nasilje proteklih godina smanjilo, u julu se broj bombaških i samoubilačkih napada drastično povećao. U medjuvremenu, neuspešno formiranje koalicione vlade posle izbora u martu, povećava brige u pogledu sposobnosti Iraka da zaustavi nasilje.

XS
SM
MD
LG