Linkovi

Iran - "vruća" tema kampanje


Republikanski predsednički kandidati Donald Tramp i Džeb Buš tokom prve TV debate u Klivlendu, 6. avgusta 2015.
Republikanski predsednički kandidati Donald Tramp i Džeb Buš tokom prve TV debate u Klivlendu, 6. avgusta 2015.

Nova anketa Univerziteta Kvinipijak nagoveštava da se birači u tri ključne države koje često odlučuju izbore – Floridi, Ohaju i Pensilvaniji – u velikoj većini protiv medjunarodnom nuklearnom sporazumu sa Iranom koji podržava Obamina administracija.

Kandidati koji se bore za nominaciju svoje stranke u predsedničkoj trci 2016. uočili su to raspoloženje i iznose sopstvene stavove o Iranu.

Predsednički kandidati su ovog leta radili “punom parom”, predstavljajući se potencijalnim biračima. Medjutim, jedno ozbiljno pitanje – kako sprečiti Iran da se domogne nuklearnog oružja – stalno izbija u prvi plan.

“Sklapamo ovaj užasni dogovor sa Iranom, što je sramota, a inače bi mogao da bude jedan od najgorih sporazuma u istoriji – u zavisnosti od toga šta se dogodi na kraju”, ističe republikanski kandidat Donald Tramp.

Poslovni magnat koji vodi medju republikanskim kandidatima, kaže da je tako vešt kada je reč o dogovorima i ugovorima, i da bi tako pomno nadgledao sprovodjenje sporazuma da Teheran ne bi imao priliku da ga prekrši.

Drugi republikanski kandidat Majk Hakabi osudio je sporazum tokom posete Izraelu, nazivajući ga “jasnom i neposrednom opasnošću”, kako za Izrael tako i za Sjedinjene Države.

“Time se ništa drugo ne postiže osim što se ojačava jedna otpadnička nacija – zemlja koja je dosledno iskazivala nameru da druge zemlje, uključujući Ameriku, izbriše sa mape sveta.”

Guverner Viskonsina, Skot Voker, takodje republikanac, se slaže:

"Ako budem izabran za predsednika, prvog dana ću ponišititi sporazum sa Iranom i ponovo uvesti sankcije.”

Bivši guverner Floride, Džeb Buš, je oprezniji.

“Sigurno ne bih kao kandidat rekao – “prvog dana – cepam dogovor sa Iranom”. To zvuči lepo, ali kako bi bilo da se prvo konsultujete sa saveznicima, imenujete Državnog sekretara, sekretara za odbranu, da možda prvo formirate svoj kabinet…”

Na demokratskoj strani, oboje vodećih kandidata Hilari Klinton i Berni Sanders podržavaju sporazum.

"Njime se zaista uspostavlja kontrola nad nuklearnim programom ali nas i dalje duboko zabrinjavaju loši postupci Irana.”

Neke od istaknutih demokrata su se usprotivile sporazumu. Medjutim, većina demokrata ga ipak podržava dok mu se većina republikanaca snažno odupire. Stjuart Rotenberg je politički analitičar.

“Osnovni cilj za demokrate je da se izbegne neposredno neprijateljstvo sa Iranom. Glavni cilj republikanaca je malo drugačiji. Oni su spremni da tu budu malo agresivniji zato što gaje veliko nepoverenje prema Iranu i ne veruju da će on poštovati sporazum.”

Kongres je postavio rok 17. septembar da glasa o odobravanju ili pak odbacivanju sporazuma sa Iranom. Ako ga Kongres odbaci, predsednik Obama će verovatno uložiti veto. Za sada ne izgleda verovatno da će republikanci moći da prikupe dovoljno glasova – dvotrećinsku većinu u oba doma – da bi poništili predsednikov veto.

XS
SM
MD
LG