Linkovi

Brodovi SAD i dalje u Persijskom zalivu


Lansiranje rakete tipa "Nasr" tokom vežbi iranske vojske u blizini Ormuškog moreuza 2. januara 2011.
Lansiranje rakete tipa "Nasr" tokom vežbi iranske vojske u blizini Ormuškog moreuza 2. januara 2011.

Američka vojska je saopštila da će Sjedinjene Države nastaviti da stacioniraju svoje brodove u Persijskom zalivu i posle iranskog upozorenja da američki nosač aviona ne treba da se vraća u region.

„Stacioniranje američkih vojnih elemenata u regionu Persijskog zaliva će se nastaviti kao što je bilo već decenijama“, saopštio je portparol Pentagona Džordž Litl. Oficir američke Mornarice Bil Spiks, uputio je danas novinarima elektronsku poruku u kojoj navodi da su Sjedinjene Države rešene da osiguraju bezbedan protok pomorskog saobraćaja vodenim putevima koji su važni za globalnu trgovinu. Iran je zapretio da će uzvratiti na sankcije Zapada povezane sa spornim nuklearnim programom i zatvoriti Ormuški moreuz, glavni izvozni pravac naftnih država u Persijskom zalivu.

Portparolka Državnog sekretarijata, Viktorija Nuland, izjavila je da su te iranske pretnje dokaz više da međunarodni pritisak počinje da deluje. Pre toga, komandant iranske armije Atajolah Salehi je danas upozorio da američki nosač aviona koji je isplovio iz Persijskog zaliva, ne treba da se vraća. On je rekao da je Iran spreman da uzvrati na sve što shvati kao „pretnju“. Američka Mornarica je saopštila da je nosač aviona „Džon Si Stenis“ prošle nedelje isplovio iz Persijskog zaliva kroz Ormuški moreuz, u okviru rutinske operacije.

XS
SM
MD
LG