Linkovi

Visoki iranski komandant ubijen u Siriji


Iranski general Hosein Hamadani
Iranski general Hosein Hamadani

Borci Islamske države ubili su u Siriji visokog komandanta Iranske revolucionarne garde, generala Hoseina Hamedanija...

Borci Islamske države ubili su generala Hoseina Hamedanija dok je obučavao sirijske trupe u severnom regionu Alepo, saopšteno je iz Revolucionarne garde, elitne jedinice iranske vojske.

Šiitski Iran je ključni regionalni saveznik Sirije, i do sada je pružao vojnu i političku podršku predsedniku Bašaru al-Asadu tokom njegove četvorogodišnje borbe protiv niza sunitskih pobunjeničkih grupa koje nastoje da ga svrgnu s vlasti.

Dok su sirijske vladine snage, uz podršku vojnog osoblja iz Irana, libanske šitiske milicije Hezbolah i ruskih vazdušnih udara, pokrenuli ofanzivu protiv pobunjenika u centralnoj Siriji, sirijska Opservatorija za ljudska prava javila je danas da su ekstremisti Islamske države preoteli od pobunjenika sela nadomak severozapadnog grada Alepa.

Organizacija sa sedištem u Londonu navodi da je to najveći prodor Islamske države od avgusta.

Francuski vazdušni udari

Francuska je danas saopštila da je izvršila drugu seriju vazdušnih udara u dve nedelje na ciljeve Islamske države u Siriji. Francuski ministar odbrane saopštio je da su francuski lovci bacili bombe na kampove za obuku u Raki, ali nije naveo detalje o broju poginulih.

Francuska je deo koalicije protiv Islamske države koju predvode SAD, a snabdeva oružjem i drugom vrstom pomoći sirijske pobunjeničke grupe.

XS
SM
MD
LG