Linkovi

Keri i Zarif razgovarali u Minhenu


Američki državni sekretar Džon Keri i iranski šef diplomatije Mohamed Džavad Zarif (arhivski snimak)
Američki državni sekretar Džon Keri i iranski šef diplomatije Mohamed Džavad Zarif (arhivski snimak)

Državni sekretar Džon Keri i iranski šef diplomatije Džavad Zarif razgovarali su danas u Minhenu o pregovorima o iranskom nuklearnom programu.

Američki državni sekretar Džon Keri zatražio je od iranskog šefa diplomatije Džavada Zarifa da ispuštuje martovski rok za postizanje okvirnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

Sastanak je održan na marginama konferencije o bezbednosti u Nemačkoj, posle nekoliko prethodnih razgovora koje su diplomate vodile prošlog meseca. Sastanak je trajao duže od očekivanog, skoro dva sata. Izveštačima na licu mesta nije dozvoljeno da prisustvuju sastanku.

Jedan zvaničnik Državnog sekretarijata izjavio je za Glas Amerike da iranski zvaničnici nisu razgovarali sa medijima pre ni posle sastanka jer su imali ograničeno vreme. Državni sekretarijat prethodno je saopštio da će Keri i Zarif razgovarati i u subotu.

Iran i grupa u kojoj su Sjedinjene Države, Britanija, Kina, Francuska, Rusija i Nemačka pokušavaju da postignu okvirni sporazum do 24. marta, kao deo jednogodišnjih napora za rešenje pitanja iranskih nuklearnih aktivnosti. Oni su postavili krajnji rok do 1. jula za postizanje konačnog sporazuma.

XS
SM
MD
LG