Linkovi

Iran predlaže pregovore


Brod iranske mornarice za vreme vojnih vežbi u Omanskom moru.
Brod iranske mornarice za vreme vojnih vežbi u Omanskom moru.

Iran je predložio novu rundu pregovora o svom kontroverznom nuklearnom programu i po svemu sudeći odložio testiranje projektila dugog dometa koje je bilo najavljeno za danas. Iranska državna novinska agencija IRNA prenosi da je nuklearni pregovarač Said Džalili pozvao pet stalnih članica Saveta bezbednostio i Nemačku da se "vrate pregovorima", skoro godinu dana posle poslednjeg susreta kada nije postignut nikakv dogovor.

Prema pisanju poluzvanične agencije Mer iranski ambasador u Nemačkoj Ali Reza Šeik Atar trebalo bi da pošalje predlog u pismu Ketrin Ešton, ali se ne navodi kada. U međuvremenu, agencija Rojters navodi izjavu portparola Evropske unije da je grupa otvorena za "diskusije koje imaju smisla" i koje ne obuhvataju "preduslove s iranske strane"

Sve to se dešava u trenutku dok su pojačane tenzije u odnosima Irana i pojedinih zapadnih zemlja. Iran je juče saopštio da će u sklopu vojnih vežbi u Persijskom zalivu testirati projektile dugog dometa. Međutim, novinska agencija Fars prenela je izjavu zamenika komandanta mornarice admirala Sejeda Mohmuda Musavija da će vojsta testiranja obaviti tek poslednjih dana vojne vežbe.

XS
SM
MD
LG