Linkovi

Nemiri u Iranu


Prizor sa jučerašnjih demonstracija u Teheranu
Prizor sa jučerašnjih demonstracija u Teheranu

Iranski zakonodavci traže da se lideri opozicije suoče sa smrtnom kaznom zbog jučerašnjeg organizovanja antivladinih skupova u nekoliko iranskih gradova.

Konzervativni članovi iranskog parlamenta izjavili su danas da bi liderima opozicije Miru Hoseinu Musaviju i Mehdiju Karubiju trebalo suditi za pobunu, što je prestup kažnjiv smrću. Pomenuti reformistički orijentisani lideri sazvali su juče skupove u Teheranu i drugim gradovima, u znak solidarnosti sa nedavnim ustancima u arapskim zemljama protiv autoritativnih vlada.

Musavijev sajt kaže da su prema "nepotvrđenim izveštajima" snage bezbednosti uhapsile više stotina ljudi tokom demonstracija više hiljada aktivista na ulicama prestonice, uprkos zvaničnoj zabrani okupljanja.

Zamenik šefa iranske policije, Ahmad Reza Radan, rekao je da su vlasti hapsile demonstrante, ali nije rekao koliko. On je takođe rekao da se jedna zabranjena opoziciona grupa priključila demonstracijama i pucala na policajce, ubivši jednog prolaznika i ranivši devetoricu pripadnika snaga bezbednosti. Ni jedan nezavisni izvor nije potvrdio da se taj incident dogodio.

Očevici kažu da su iranske snage bezbednosti ispaljivale patrone sa suzavcem kako bi rasterale demonstrante, od kojih su neki skandirali parole u kojima se iranski lideri upoređuju sa autokratskim arapskim vlastodršcima zbačenim u ustancima u Egiptu i Tunisu.

Predsedavajući iranskog parlamenta Ali Laridžani optužio je Sjedinjene Države i njihove saveznike da koriste iranski opozicioni pokret kao sredstvo za podsticanje nereda.

Aktivisti koji su juče marširali u Teheranu takođe su skandirali "smrt diktatoru" - što je parola koju su koristili reformisti kada su demonstrirali protiv ponovnog izbora konzervativnog predsednika Mahmuda Ahmadinedžada, na spornim izborima 2009. godine. Kasno sinoć slične parole mogle su se čuti sa teheranskih krovova, slično kao tokom nemira pre dve godine.

Iranske snage bezbednosti opkolile su kuće Musavija i Karubija kako bi ih sprečile da se pridruže demonstracijama. Njih dvojica predvodila su proteste 2009, pošto ih je Ahmadinedžad pobedio na izborima za koje opozicija kaže da su bili namešteni, što vlada odbacuje.

Iranska opozicija saopštila je da su antivladini aktivisti demonstrirali juče u Isfahanu, Širazu i Kermanšahu.

XS
SM
MD
LG