Linkovi

Keri se obraća američkoj javnosti povodom Irana


Državni sekretar Džon Keri
Državni sekretar Džon Keri

Američki državni sekretar Džon Keri se u današnjem nizu TV intervjua po prvi put obraća američkoj javnosti povodom prošlonedeljnog potpisivanja iranskog nuklearnog sporazuma.

Keri je rekao da taj sporazum verovatno neće obnoviti diplomatske odnose sa Teheranom. On je u emisiji "This week" (Ove nedelje) mreže ABC rekao da nije u planu "poseta državnog sekretara Iranu".

Pomenuti sporazum je usledio nakon više rundi intenzivnih pregovora Irana i šest svetskih sila da bi se nuklearni program Teherana ograničio na civilnu upotrebu. Medjutim, neki republikanski političari i predsednički kandidati oštro su kritikovali taj sporazum i obećali da će ga osujetiti na kongresnom glasanju.

Stejt department je danas odobrio tekst Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije Kongresa. 60 dnevni period razmatranja pomentutog sporazuma počinje 20 jula. Zakonodavci mogu da glasaju da odobre ili odbace taj pakt.

Lider republikanske većine u Senatu Mič MekKonel je predvideo da će za predsednika Obamu to biti veliki izazov da se sporazum odobri u Kongresu dok je predsednik sa svoje strane obećao veto na bilo kakav pokušaj Kongresa da odbaci tu inicijativu.

XS
SM
MD
LG