Linkovi

Bela kuća: Šanse za dogovor sa Iranom 50/50


Šef iranskog pregovaračkog tima, Ali Akbar Salehi razgovara sa novinarima u Lozani u Švajcarskoj, 17. mart 2015.
Šef iranskog pregovaračkog tima, Ali Akbar Salehi razgovara sa novinarima u Lozani u Švajcarskoj, 17. mart 2015.

Iranski zvaničnici i zapadne sile slažu se u pogledu mnogih pitanja, ali Bela kuća umanjuje optimizam u vezi sa postizanjem dogovora o nuklearnom programu Teherana.

Šef iranskog pregovaračkog tima, Ali Akbar Salehi, rekao je da između iranskih zvaničnika i predstavnika Sjedinjenih Država i ostalih svetskih sila postoji međusobno razumevanje u pogledu većine pitanja u pregovorima o nuklearnom programu Teherana, dok je Bijela kuća pokušala da umanji optimizam u vezi sa skorim postizanjem dogovora.

Salehi je rekao iranskoj državnoj televiziji da preostaje jedna važna razlika u stavovima koju će zvaničnici pokušati da prevaziđu do večeras. Ukoliko se to dogodi, sve strane će biti saglasne u pogledu tehničkih pitanja o kojima se razgovara u Švajcarskoj, naglasio je iranski zvaničnik.

U Vašingtonu, portparol Bele kuće Džoš Ernest rekao je da su dve strane napravile značajan napredak tokom protekle godine, ali da su šanse da se postigne sporazum i dalje 50 odsto u najboljem slučaju.

Zvaničnici Irana i svetskih sila pokušavaju da se približe postizanju okvirnog dogovora koji bi sprečio Teheran da razvije nuklearno oružje, u zamenu za ublažavanje ekonomskih sankcija koje su nanele štetu iranskoj ekonomiji. Rok za postizanje sporazuma je kraj marta.

XS
SM
MD
LG