Linkovi

Rohani: Iran neće odustati od nuklearnih prava


Iranski predsednik Hasan Rohani
Iranski predsednik Hasan Rohani

U obraćanju iranskom parlamentu, predsednik Rohani izjavio da Iran neće odustati od svojih nuklearnih prava bez obzira na ishod pregovora sa međunarodnim pregovaračima.

Iranski predsednik Hasan Rohani je rekao da njegova zemlja neće odustati od svojih, kako ih smatra, nuklearnih prava, uključujući obogaćivanje uranijuma na iranskoj teritoriji, u okviru svakog eventualnog sporazuma sa medjunarodnim pregovaračima.

Rohani je to rekao konzervativnim političarima u iranskom parlamentu, pošto su njegov ministar inostranih poslova i drugi funkcioneri izvestili o napretku, ali ne i sporazumu na razgovorima sa šest svetskih sila, koji su okončani rano jutros u Ženevi. Pregovori bi trebalo da se nastave naredne nedelje.

Razgovori izmedju Irana i pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN-a i Nemačke treba da uvere Iran da suspenduje nastojanja na proizvodnji nuklearnog oružja. U zamenu za to, Ujedinjene nacije bi ublažile deo sankcija uvedenih Iranu.

Francuska je saopštila da je zabrinuta da bi predloženi sporazum sasvim neznatno ograničio iransko obogaćivanje uranijuma ili zaustavilo razvoj nuklearnog reaktora sposobnog za proizvodnju plutonijuma.

Izrael, koji smatra nastojanje Irana da se domogne nuklearnog oružja smrtnom opasnošću, upozorio je protiv bilo kakvog sporazuma koji bi omogućio dalju operativnost iranske proizvodnje nuklearno goriva i istovremeno pružio ublaženje sankcija Teheranu.

Američki državni sekretar Džon Keri je danas izjavio da Sjedinjene Države „nisu ni slepe ni glupe“ na ovim pregovorima. On je ukazao da je američka administracija rešena da svaki eventualni sporazum sa Iranom „bude dobar sporazum“ koji će „obezbediti garancije koje Izrael i ostatak sveta zahtevaju“.
XS
SM
MD
LG