Linkovi

IAEA: Bez dogovora sa Iranom


Iranski nuklearni objekat Natanc
Iranski nuklearni objekat Natanc

Istovremeno, pojavljuju se novi nagoveštaji da Iran preduzima nove korake za ubrzano povećanje svojih nuklearnih sposobnosti.

Herman Nakerc, glavni inspektor Agencije Ujedinjenih nacija za atomsku energiju, vratio se iz Irana u Beč bez novog dogovora o istraživanju tvrdnji da zemlja razvija nuklearno oružje.

Nakerc je predvodio tim međunarodne agencije na razgovorima u Teheranu, ali je danas saopštio da dve strane nisu uspele da se dogovore. Odbio je da kaže da li je postignut ikakav napredak.

Istovremeno, pojavljuju se novi nagoveštaji da Iran preduzima nove korake za ubrzano povećanje svojih nuklearnih sposobnosti. List „Vašington post“ izvešava da je Teheran pokušao da kupi u Kini hiljade specijalnih prstenastih magneta za centrifuge.

Rezolucijama Ujedinjenih nacija je zabranjen izvoz tih magneta u Iran, ali nije jasno da li je iranski pokušaj da ih nabavi bio uspešan. Iran tvrdi da njegova nuklearna delatnost ima isključivo miroljubive svrhe, ali je evropski diplomata koji ima pristup osetljivim obaveštajnim podacima izjavio za „Vašington post“ da se Iranci „pripremaju da vrlo brzo načine veliki nuklearni napredak“.
XS
SM
MD
LG