Linkovi

Novi zahtev IAEA Iranu


Generalni direktor Medjunarodne agencije za atomsku energiju Jukia Amano
Generalni direktor Medjunarodne agencije za atomsku energiju Jukia Amano

Amano: Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju potreban pristup „aktivnostima“ u iranskoj vojnoj bazi Parčin

Jukia Amano, generalni direktor Medjunarodne agencije za atomsku energiju, danas je zahtevao da Iran pruži inspektorima „bez daljeg odlaganja“ pristup spornom vojnom objektu u kojem je, kako se podozreva, Iran možda izvršio probe vezane za razvoj nukelarnog oružja.

Izrazivši razočarenje povodom pomanjkanja saradnje od strane Tehrana, Amano je rekao da je njegovoj agenciji potreban pristup „aktivnostima“ u iranskoj vojnoj bazi Parčin.
Iran je saopštio da je optužba o razvoju nuklearnog oružja „neosnovana.“ Teheran navodi da nuklearni program Irana ima mirnodopske svrhe.

Jedan američka istraživačka organizacija objavila je satelitske snimke u maju koji ukazuju da je Iran možda pokušao da uništi tragove probe nuklearnog oružja u Parčinu.
Uprkos zahtevima UN-a za pristup, Amano je istakao da „nikakvi konkretni rezultati“ nisu proizašli sa sastanaka sa iranskim predstavnicima održanim od januara.

Evropske zemlje su prošle nedelje saopštile da razmatraju uvodjenje dodatnih sankcija Teheranu zbog njegovog nuklearnog programa.
XS
SM
MD
LG