Linkovi

Bez napretka u pregovorima sa Iranom


Visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton i glavni iranski pregovorač Said Džalili
Visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton i glavni iranski pregovorač Said Džalili

Svetske sile i Iran, posle prvog dana razgovora u Kazahstanu, nisu uspeli da približe stavove o nuklearnom programu Teherana.

Razgovori predstavnika šest svetskih sila i Irana o pronalaženju rešenja za kontroverzni nuklearni program Teherana naišli su na poteškoće već prvog dana dvodnevnih sastanaka, koji su počeli jutros u Almatiju u Kazahstanu. Neimenovani zapadni diplomata je rekao da Iran nije pružio jasan odgovor na ponudu šest zemalja, koja je izneta tokom prethodnih razgovora u februaru.

Pregovori o iranskom nuklearnom programu biće nastavljeni sutra u Almatiju u Kazahstanu, saopštio je zamenik iranskog posrednika u razgovorima, Ali Bageri. Na sastanku će biti najviše repči o konkretnih predlozima Teherana i kako će na to odgovoriti predstavnici šest zemalja.

“Glavni predstavnik iranske delegacije je na današnjem sastanku izneo predloge Teherana u sklopu predloga iz Moskve. Tu su izneti specifični koraci za početak i zaključak razgovora i kojim putem bi trebalo ići kako bi se stiglo od polazne do završne tačke”.

Svetske sile i Iran, međutim posle prvog dana razgovora nisu uspeli da približe stavove o nuklearnom programu Teherana. Tokom razgovora čiji je cilj da se ublaže tenzije koje bi mogle da izmaknu kontroli i dovedu do rata, šest zemalja – Sjedinjene Države, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Nemačka – očekivale su od Irana konkretan odgovor na njihovu ponudu iznetu tokom prethodnih pregovora u kojoj se od Teherana traži da obustavi svoj nuklearni program.

“Izneli smo veoma jasnu i sažetu ponudu o merama za jačanje poverenja u pokušaju da otklonimo zabrinutosti u vezi sa prirodom iranskog nuklearnog programa”, saopštila je visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton.

Članovi iranske delegacije kažu da su oni izneli svoj “precizan” predlog, međutim neimenovani zapadni diplomata kaže da taj dokument ne sadrži jasan odgovor na inicijativu svetskih sila.

Međunarodna zajednica zahteva od Irana da u velikoj meri ograniči proizvodnju obogaćenog uranijuma i obustavi rad nuklearnog postrojenja u zamenu za dozvolu za izvoz određenih proizvoda koji su sada pod sankcijama. Iran i dalje insistira da njegov nuklearni program ima isključivo mirnodopsku namenu.
XS
SM
MD
LG