Linkovi

Bez sporazuma Irana i svetskih sila


Američki državni sekretar, Džon Keri posle sastanka iza zatvorenih vrata o iranskom nuklearnom programu, Beč 15. jul 2014.
Američki državni sekretar, Džon Keri posle sastanka iza zatvorenih vrata o iranskom nuklearnom programu, Beč 15. jul 2014.

Američki državni sekretar, Džon Keri vraća se u Vašington posle razgovora sa predstavnicima Irana u Beču, dok iranski ministar spoljnih poslova poziva na nastavak pregovora o nuklearnom pitanju ako dogovor svetskih sila ne bude postignut do krajnjeg roka, odnosno nedelje 20. jula.

Državni sekretar SAD, Džon Keri je po završetku najnovijeg sastanka danas u Beču izjavio da su diplomate iz Irana i šest svetskih sila zabeležili napredak na razgovorima, ali da "preostaje veoma realni raskorak" o ključnim pitanjima. Iranski ministar je to potvrdio, ali je isto tako ukazao da je postignut dovoljan napredak da se opravda nastavak procesa.

Održano je nekoliko dugih sastanaka visokih funkcionera kao i dodatni razgovori njihovih tehničkih stručnjaka.

"Svi smo pregovarali uz dobru volju. Ali nakon mojih razgovora sa Iranom i partnerima iz grupe P5 plus 1, jasno je da još uvek moramo da obavimo dosta posla“, rekao je američki šef diplomatije, Džon Keri.

Iran navodi da nuklearni program Teherana ima mirnodopsku svrhu sada i da će to uvek biti slučaj. Medjutim, Keri je jasno stavio do znanja da Iran mora da preduzme konkretne korake da to garantuje.

"Prvi test je da se odgovori na pitanja i sastavi formula koja svetu kaže 'ovo je mirnodopski nuklearni pogram i ne može biti korišćen za proizvodnju oružja i to pouzdano znamo'“, istakao je Keri.

Cilj ovih razgovora jeste da se postigne sporazum o restrikcijama na iranski nuklearni program – kako bi se obezbedilo da on može biti korišćen isključivo u mirnodopske svrhe, kao što Teheran tvrdi. To bi omogućilo postepeno ukidanje globalnih ekonomskih sankcija koje su osiromašile iransku ekonomiju. Ključna pitanja u tom sporu obuhvataju koliko će sposobnosti Iran imati da obogati uranijum, koji bi bio korišćen za izgradnju nuklearnog oružja i koliko dugo će te restrickcije trajati.

Tokom pauze na razgovorima, iranski ministar spoljnih poslova, Mohamed Džavad Zarif je opisao taj proces.

"Pokušavamo da pronadjemo načine i sredstva za premošćavanje jaza, sužavanje razlika u stavu - možda ne u sredini, već da se pozabavimo inovativnim načinima za bavljenje ovim problemima kako bi postigli ciljeve Ženevskog plana akcije", rekao je iranski šef diplomatije.

Iranski vrhovni lider, Ajatola Ali Hamenei je, kako izgleda, iskomplikovao to pitanje, proglasivši da Iran mora da poveća sposobnosti za obogaćenje uranijuma gotovo dvadesetostruko.

U Vašingtonu, neki članovi Kongresa navode da neće glasati za ukidanje sankcija ukoliko se Iran ne odrekne sposobnosti obogaćivanja uranijuma. Stoga čak i ako pregovarači pronadju kompromis, verovatno će biti teško uveriti neke lidere u samim Sjedinjenim Državama, kaže Ali Vaez iz Medjunarodne krizne grupe.

"Ovi pregovori su više pogodjeni ograničenjima unutrašnje politike no stvarnim imperativima nacionalnih interesa", smatra Vaez.

Keri ukazuje da će Sjedinjene Države, ukoliko do nedelje ne bude postignut sporazum, proceniti napredak i izglede za budućnost i potom odlučiti da li da se slože da pregovori budu nastavljeni.

XS
SM
MD
LG