Linkovi

Nastavljeni razgovori o nuklearnom programu Irana


Austrijski predsednik Hajnc Fišer (levo) i iranski ministar spoljnih poslova, Ali Akbar Salehi u Beču, 18. februar 2014.
Austrijski predsednik Hajnc Fišer (levo) i iranski ministar spoljnih poslova, Ali Akbar Salehi u Beču, 18. februar 2014.

Sve strane koje u Beču učestvuju u razgovorima o iranskom nuklearnom programu sumnjaju u pozitivni ishod pregovora.

Šest svetskih sila i Iran danas su počeli novu rundu razgovora, ali su umanjene šanse za postizanje dugoročnog sporazuma u cilju obezbedjenja da iranski nuklearni program ima mirnodopsku svrhu.

I dok su razgovori u Beču u toku, zamenik iranskog ministra inostranih poslova, Abas Aragči, rekao je da njegova zemlja neće popustiti medjunarodnom pritisku da zatvori svoje nuklearne objekte.

Pregovarači nastoje da unaprede prelazni sporazum postignut u novembru kojim se apeluje na Iran da smanji najosetljivije nuklearne aktivnosti u zamenu za ograničeno ukidanje sankcija.

Ta grupa koja obuhvata Sjedinjene Države, Britaniju, Kinu, Francusku, Rusiju i Nemačku želi da Iran pruži uveravanja da neće razvijati nuklearno oružje. U zamenu, Teheran želi da sve sankcije koje nanose veliku štetu ekonomiji Irana budu ukinute.

Medjutim, pred razgovore, iranski vrhovni verski lider Ajatola Ali Hamenei je rekao da veruje da ovi pregovori ne vode nigde, dok je jedan visoki američki funkcioner ukazao da će razgovori biti „komplikovani, teški i dugi“.
XS
SM
MD
LG