Linkovi

Razgovori sa Iranom ponovo produženi


Razgovori o iranskom nuklearnom programu, Beč, Austrija 8. jul 2015.
Razgovori o iranskom nuklearnom programu, Beč, Austrija 8. jul 2015.

Jedan zapadni diplomata izjavio da će u narednih 48 sati dogovor ili biti postignut ili ne.

Iran i velike svetske sile nastavljaju pregovore u Beču posle isteka i drugog krajnjeg roka, koji su sami sebi postavili. Jedan zapadni diplomata je kasno sinoć izjavio da je to poslednji produžetak razgovora i da će u narednih 48 sati dogovor ili biti postignut ili ne. Međutim, u Beču su se mogla čuti i drugačija mišljenja.

Visoki iranski pregovarač Abas Arakči je rekao da “nijedan krajnji rok nije sveti”, insistirajući da će Teheran “nastaviti razgovore dokle god to bude potrebno”.

Mari Harf, predstavnica za medije američke delegacije, rekla je da su SAD “iskreno više zabrinute povodom kvaliteta sporazuma, nego vremenskih rokova”.

“Neću da ulazim u pojedinačna pitanja, ali kao što znate, pred nama je bio čitav spektar pitanja i održali smo neophodne političke pregovore. Moraće da bude nekih ustupaka, nekih teških odluka na obe strane ako želimo ovo da završimo. Međutim, mislim da sada postoji jasna volja na obe strane da se postigne sporazum, da nastavimo pregovore dok do toga ne stignemo”, rekao je šef diplomatije Velike Britanije, Filip Hamond.

Sporazumom između Irana i šest svetskih sila – Velike Britanije, Kine, Francuske, Nemačke, Rusije i SAD –smanjio bi se program Teherana za obogaćivanje uranijuma, kako Iran ne bi bio u stanju da proizvede nuklearno oružje. Sankcije, koje su osakatile iransku ekonomiju, najpre bi bile ublažene, a kasnije i ukinute.

Međutim, Teheran se protivi zahtevima Zapadnih zemalja da inspekcije obuhvate i iranske vojne objekte, u okviru procesa verifikacije da Iran poštuje sporazum. Teheran takođe sada zahteva da se okonča embargo Ujedinjenih nacija na prodaju konvencionalnog oružja Iranu.

Ako sporazum bude postignut do sutra, američki Kongres bi imao 30 dana da ga razmotri i glasa o tome da li da ukine izvesne sankcije, koje su uveli zakonodavci. Posle četvrtka, period za razmatranje sporazuma biće povećan na 60 dana.

XS
SM
MD
LG