Linkovi

G-8 podržava "snažne mere" protiv Irana


Ministri inostranih poslova vodećih industrijskih sila i Rusije - takozvane Grupe 8, podržavaju odlučne mere za suzbijanje iranskog nuklearnog programa.

Diplomate su se okupile u blizini Otave u Kanadi, da bi razmotrile iranski nuklearni program i druga pitanja širenja nuklearnog oružja. U nacrtu zaključaka, podržavaju se - kako se navodi - odgovarajući i odlučni koraci kako bi se Iranu pokazala rešenost i istovremeno ostavila otvorena vrata za diplomatiju. Kanadski premijer Stiven Harper je rekao da se sastanak održava u posebno teškom trenutku u kojem međunarodna zajednica pokušava da izađe na kraj sa Iranom i Severnom Korejom. On je naglasio da obe zemlje ozbiljno ugrožavaju globalnu bezbednost.

Za to vreme, američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je u intervjuu kanadskoj televiziji u Otavi, da Kina sve više prihvata ideju preduzimanja kaznenih mera protiv Irana - zbog nuklearnih ambicija te zemlje.

Pet stalnih članica Saveta bezbedbnosti Ujedinjenih nacija, Sjedinjene Države, Francuska, Britanija, Rusija i Kina, zajedno sa Nemačkom - pregovaraju sa Iranom o njegovom nuklearnom programu. Hilari Klinton je rekla da Peking sada sa Sjedinjenim Državama deli stav da nuklearno naoružani Iran nije prihvatljiv. Ona je podsetila da će Kina učestvovati u raspravi u Savetu bezbednosti o uvođenju dodatnih sanikcija Iranu.

XS
SM
MD
LG