Linkovi

Iran predlaže nove inicijative


Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad prilikom jednog od svojih obilazaka iranskih nuklearnih postrojenja
Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad prilikom jednog od svojih obilazaka iranskih nuklearnih postrojenja

Iran je najavio da će izneti nove inicijative na predstojećim pregovorima sa svetskim silama u Turskoj, ali je upozorio da će napori zapadnih zemalja da izvrše pritisak na Teheran imati suprotan efekat. Iranski državni mediji prenose da je glavni nuklearni pregovarač Said Džalili danas najavio nove inicijative, ali da nije precizirao sadržinu tih predloga. Džalili je takodje rekao da će napori da se protiv Irana koristi “jezik sile” biti – “beskorisni”.

Predstavnici pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN plus Nemačke, poznati pod nazivom P5+1, sastaće se sa iranskim zvaničnicima u Istanbulu u subotu, na prvim razgovorima o iranskom kontroverznom nuklearnom programu od januara 2011. Džalili je istakao da Iran veruje da razgovori treba da budu zasnovani na “uzajamnoj saradnji”. Teheran je u ponedeljak potvrdio da će se sastati sa predstavnicima P5+1 ali ih je pozvao da u razgovore ne ulaze sa preduslovima.

Zapadne sile sumnjaju da Iran pokušava da razvije nuklearno oružje, što je optužba koju Iran poriče. Obim iranskog programa za obogaćivanje uranijuma je poseban razlog za zabrinutost. Iran navodi da su njegove nuklearne aktivnosti mirnodopske prirode i namenjene isključivo proizvodnji električne energije i medicinskim istraživanjima.

XS
SM
MD
LG