Linkovi

Iranu prete nove sankcije


Kineski predsednik Hu Đintao, američki predsednik Barak Obama i ruski predsednik Dimitrij Medvedev na konferenciji APEKa, na Havajima
Kineski predsednik Hu Đintao, američki predsednik Barak Obama i ruski predsednik Dimitrij Medvedev na konferenciji APEKa, na Havajima

, ali su podeljenih gledišta o mogućnosti vojne akcije.

Britanski ministar inostranih poslova Vilijam Hejg rekao je da ministri “za sada” ne razmatraju vojnu akciju, ali da bi “sve opcije trebalo da ostanu na stolu”. Danski ministar inostranih poslova Uri Rozental takođe je odbio da isključi mogućnost diskusija o vojnoj intervenciji.

Međutim, nemački ministar inostranih poslova Gvido Vestervele potpuno je odbacio mogućnost razgovora o vojnoj intervenciji, rekavši da bi bila “kontraproduktivna”. Pomenuti ministri izjavili su to za medije uoči današnjeg sastanka u Briselu.

Predsednik Obama je juče rekao da sankcije protiv Irana imaju “ogroman uticaj i raspon” i da će se konsultovati sa Kinom i Rusijom o dodatnim merama za pritisak na Iran da zaustavi svoj kontroverzni nuklearni program. Tokom samita na Havajima američki predsednik razgovarao je sa predsednicima Kine i Rusije o novom izveštaju agencije UN za atomsku energiju, prema kome postoje uverljivi dokazi da Iran nastoji da proizvede nuklearno oružje.

Obama je rekao da se Peking i Moskva slažu da se Iranu ne sme dozvoliti da svoju nuklearnu energiju iskoristi za naoružavanje. Iran medjutim odbacuje izveštaj Medjunarodne agencije i insistira da je njegov nuklearni program miroljubiv.

XS
SM
MD
LG