Linkovi

Bušer proizvodi električnu energiju


Nuklearna elektrana u Iranu
Nuklearna elektrana u Iranu

Iranski funkcioneri su danas saopštili da je prva nuklearna elektrana u zemlji povezana sa nacionalnom električnom mrežom. Navodi se da elektrana Bušer proizvodi 60 megavata električne energije. Elektrana je trebalo da proradi krajem avgusta, a iranski poslanici kažu da je do zakašnjenja došlo zbog ruskih graditelja.

List „Aftab“ je prošlog meseca naveo da je poslanik Asgar Džalalijan izjavio da je ruska državna energetska kompanija „Rosatom“ odstupila od obećanja u pogledu izgradnje elektrane. On je rekao za taj list da se cena izgradnje naglo povećala, delimično zbog toga što iranski ugovor sa „Rosatomom“ ne garantuje krajnju cenu i rok završetka izgradnje.

„Rosatom“ nije komentarisao tvrdnju iranskog poslanika, člana parlamentarnog odbora za nadzor izgradnje elektrane Bušer, koja je više puta odlagana otkako je Rusija počela radove 1995. Sjedinjene Države i njihovi saveznici optužuju Iran da nastoji da razvije nuklearno oružje pod plaštvom civilnog energetskog programa, što Iran demantuje.

XS
SM
MD
LG