Linkovi

Savet bezbednosti UN-a odobrio nove sankcije Iranu


Savet bezbednosti UN-a
Savet bezbednosti UN-a

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je odobrio četvrtu rundu sankcija Iranu zbog kontroverznog nuklearnog programa te zemlje.

Dvanaest od 15 članica Saveta danas je glasalo za rezoluciju o sankcijama. Brazil i Turska glasali su protiv dok se Liban uzdržao.

Rezolucija obuhvata zabranu putovanja i finansijske restrikcije za osobe i grupe povezane sa iranskim nuklearnim programom i aktivnostima na razvoju balističkih projektila, kao i restrikcije aktivnosti elitne Revolucionarne garde i trgovačke mornarice Islamske republike.

Njome se takodje proširuje embargo UN-a na isporuke oružja Teheranu i cilja na iranski bankarski sektor.

Američka ambasadorka u svetskoj organizaciji, Suzan Rajs, izjavila je da sankcije nisu uperene protiv iranskog naroda, već protiv nuklearnih ambicija vlade, koja je izabrala put dalje medjunarodne izolacije.

Brazilska ambasadorka je rekla da sankcije nisu efikasan instrument i da bi mogle da dovedu do patnji iranskog naroda. Ona je takodje ukazala da bi sankcije mogle da ugroze sporazum, u čijem postizanju je Brazil posredovao, prema kojem bi Iran slao deo svog uranijuma u Tursku u zamenu za obogaćeno gorivo za nuklearne reaktore.

XS
SM
MD
LG