Linkovi

Teheran spreman na pregovore


Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova saopštio je da je Teheran spreman na pregovore sa svetskim silama, ali je poručio da je razgovor o iranskom nuklearnom programu “zatvoren slučaj.”

Kako prenosi novinska agencija Fars, Ramin Mehman-Parast je naveo da je Iran spreman da pregovara, ali samo o paketu koji je prošle godine predložio takozvanoj grupi P5+1, koju čini pet stalnih članica Saveta bezbednosti (SAD, Rusija, Kina, Francuska i Britanija) i Nemačka.

Iran se suočava sa pozivima Sjedinjenih Država i njihovih saveznika da se uvedu nove sankcije Teheranu zbog nuklearnog programa koji sprovodi. Medjutim, turski premijer Redžep Tajip Erdogan u utorak se suprostavio ideji dodatnih sankcija, rekavši u intervjuu za francuski Figaro da one neće doprineti rešenju problema. Erdogan se, inače, nalazi u poseti Francuskoj koja je jedna od stalnih članica Saveta bezbednosti.

Iran je, za to vreme, saopštio da će sredinom meseca biti domaćin medjunarodne konferencije o nuklearnom razoružanju. Kako je navedeno, cilj dvodnevne konferencije koja počinje 17. aprila je promovisanje civilne primene nuklearne energije. Iranska konferencija počeće četiri dana po završetku medjunarodnog samita o nuklearnoj bezbednosti, koji se održava u Vašingtonu.

XS
SM
MD
LG