Linkovi

Francuska i Britanija bez iranske nafte


Iransko nuklearno postrojenje
Iransko nuklearno postrojenje

Iran je saopštio da je prekinuo prodaju sirove nafte Francuskoj i Britaniji, što se smatra reakcijom na etapnu zabranu uvoza iranske nafte koju je najavila Evropska unija.

Iransko Ministarstvo nafte je danas saopštilo da se prekida sav izvoz francuskim i britanskim kompanijama i da Teheran preduzima korake da isporuči naftu novim kupcima. Tim potezom se po svemu sudeći predupređuje odluka Evropske unije da prekine uvoz iranske nafte od 1. jula. Taj embargo se uvodi u okviru nastojanja zapadnih država da nanesu Teheranu finansijsku štetu zbog spornog nuklearnog programa.

Takođe danas, američki savetnik za nacionalnu bezbednost Tom Donilan, treba da se sastane sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom u Jerusalimu, u jeku sve veće zategnutosti zbog iranskog nuklearnog programa i izveštaja da Izrael možda priprema vojni napad na Iran. Načelnik Združenog generalštaba američke vojske, general Martin Dempsi, izjavio je da bi izraelski napad na iranske nuklearne pogone bio „nerazborit“.

U intervju TV mreži CNN, koji danas treba da bude emitovan, general je izjavio da bi vojni napad doveo do „destabilizacije“ i da se njime ne bi postigli dugoročni izraelski ciljevi. Inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju treba sutra da doputuju u Iran.

XS
SM
MD
LG