Linkovi

Iran kupuje 100 aviona od "Boinga"


Iranski Boing 747 na Međunardonom aerodromu u Teheranu, pre više od 10 godina
Iranski Boing 747 na Međunardonom aerodromu u Teheranu, pre više od 10 godina

Američki proizvođač aviona "Boing" postigao je sporazum sa Iranom da proda toj zemlji 100 putničkih aviona, saopštila je iranska Uprava za civilno vazduhoplovstvo.

Taj sporazum je jedan od ukupno tri koja je Iran postigao sa zapadnim proizvođačima aviona, da kupi oko 200 letelica, od kada je u januaru ove godine Vašington ukinuo ekonomski embargo Teheranu.

"Imamo 250 aviona u zemlji, od kojih 230 treba da se zamene", izjavio je Ali Abedzadeh, direktor Uprave za civilno vazduhoplovstvo Irana.

On je međutim dodao da ne postoji raspored za isporuku aviona.

"Najveći deo iranske civilne flote je u katastrofalnom stanju, ali "Boing" još čeka konačnu dozvolu američkog Sekretarijata za finansije", dodao je Abedzadeh.

Procenjuje se da je ugovor sa "Boingom" vredan 17 milijardi dolara, i ukoliko se ostvari, biće to prvi put da je Iran kupio avione od "Boinga" još od Islamske revolucije 1979. godine.

U januaru, Iran je postigao preliminarni sporazum sa evropskim proizvođačem aviona "Erbasom" da kupi 118 aviona, ali i taj dogovor čeka na dozvolu američkog Sekretarijata za finansije, jer je više od 10 odsto materijala, koji Erbas koristi za pravljenje aviona, američkog porekla.

XS
SM
MD
LG