Linkovi

Iran oslobodio nemačke novinare


Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad i nemački ministar inostranih poslova Gvido Vestervele
Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad i nemački ministar inostranih poslova Gvido Vestervele

Nemački ministar inostranih poslova Gvido Vestervele je doputovao u kratku posetu Teheranu da bi se sastao sa iranskim funkcionerima i dopratio kući dva nemačka novinara koji su oslobođeni posle četiri meseca u iranskom pritvoru u vezi sa poznatim slučajem kamenovanja.

Vestervele je juče doputovao u iransku prestonici i posle nekoliko sati se vratio u Berlin u pratnji novinara Markusa Helviga i Jensa Koha. Iranske vlasti su novinare nemačkog nedeljnika „Bild am zontag“ uhapsile u oktobru, kada su došli u Tabriz na severozapadu zemlje da intervjuišu sina žene koja je osuđena na smrt kamenovanjem zbog preljube.

Pre odlaska iz Irana, Vestervele je razgovarao sa predsednikom Mahmudom Ahmadinedžadom i ministrom inostranih poslova Alijem Akbarom Salehijem. Na konferenciji za novinare posle razgovora, nemački ministar inostranih poslova se zahvalio svojim sagovornicima na naporima koje ulažu u unapređenje bilateralnih odnosa.

Vestervele je takođe rekao da je tokom susreta bilo reči i o različitim stavovima dve strane prema ljudskim pravima i demokratiji. Iranski ministar inostranih poslova Salehi je izjavio da je razmotrena i bilateralna saradnja u borbi protiv trgovine drogom i međunarodnog terorizma.

XS
SM
MD
LG