Linkovi

Novo poglavlje u odnosima Irana i Francuske


Predsednici Irana i Francuske, Hasan Rohani i Fransoa Oland, tokom susreta u Parizu
Predsednici Irana i Francuske, Hasan Rohani i Fransoa Oland, tokom susreta u Parizu

Iranski predsednik Hasan Rohani potpisao je u Parizu trgovinske sporazume sa Francuskom, vredne milijarde dolara.

"Spremni smo da okrenemo stranicu za nove odnose naše dve zemlje. Poručujemo svim investitorima i ekonomskim entitetima da su dobrodošli u Iran”, rekao je Rohani grupi francuskih poslovnih lidera po dolasku u francusku prestonicu.

Iranski predsednik se kasnije sastao sa francuskim kolegom Fransoa Olandom u Jelisejskoj palati. U prisustvu dvojice lidera potpisano je oko 20 sporazuma, uključujući i u oblasti zdravstva, poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Iranska aviokompanija “Iran Er” kupila je 118 putničkih aviona od evropskog proizvođača Erbasa, u okviru dogovora vrednog oko 25 milijardi dolara. Francuski izvori navode da će kupovina aviona, i na kratkim i dugim linijama, biti finalizovana kada se u potpunosti ukinu sankcije protiv Irana.

Još jedan sporazum će otvoriti put za zajednički poslovni poduhvat francuskog proizvođača automobila “Pežo Sitroen” i iranske kompanije Hodro, koji predviđa proizvodnju 200 hiljada vozila godišnje, počev od 2017. godine. Takođe francuska naftna kompanija Total najavila je dogovor o kupovini nafte iz Irana, što je prvi sporazum takve vrste posle ukidanja sankcija.

Francuski predsednik je posle susreta sa Rohanijem pozdravio novo poglavlje u odnosima koji, kako je naveo, mogu da budu korisni za obe zemlje, region opterećen ratom, krizama i tragedijama, kao i za svet. Takođe je naveo da je iranskog lidera podsetio da je Francuska posvećena poštovanju ljudskih prava.

Iranski lider rekao je da bi Iran i Francuska trebalo da razmenjuju obaveštajne podatke u borbi protiv “fanatizma, terorizma i ekstremizma”. Rohanija su u Parizu dočekali i protesti, organizovani zbog pogubljenja u Iranu.

XS
SM
MD
LG