Linkovi

Nade i oprez posle izbora


Novoizabrani iranski predsednik Hasan Rohani na konferenciji za novinare u Teheranu, 17. jun 2013.
Novoizabrani iranski predsednik Hasan Rohani na konferenciji za novinare u Teheranu, 17. jun 2013.

Analitičari nastoje da umanje nadu u velike promene u Iranu, posle neočekivanog pobede relativno umerenog kandidata Hasana Rohanija na predsedničkim izborima.

Pristalice novoizabranog predsednika su proslavile pobedu defileom kroz ulice Teherana. Izbor Hasana Rohanija u prvom krugu, sa više od 50 odsto glasova iznenandio je mnoge stručnjake.

Rohani je u ponedeljak na konferenciji za novinare rekao da „stara rana“ u odnosima sa Sjedinjenim Državama može da zaraste, ukoliko se prizna pravo Irana na obogaćivanje uranijuma. On se založio sa „konstruktivnu interakciju“ sa Zapadom „kroz umerenost“ smišljenu da bi se ublažile sankcije.

Rohani je takođe rekao da je spreman za veću transparentnost u nuklearnom programu da bi se pokazalo da se on odvija u – kako se izrazio – „međunarodnim okvirima“.

To je za mnoge mogla da bude dobrodošla promena u odnosu na njegovog prethodnika, predsednika Mahmuda Ahmadinedžada, čija su politika i retorika izazvali neprijateljstvo među mnogima u Iranu i širom sveta. Rohani je primio uobičajene čestitke od svetskih lidera.

Izraelski predsednik Šimon Peres je izrazio nadu da će – kako se izrazio – „skrivena snaga“ iranskog naroda smekšati državnu politiku. Međutim, premijer Benjamin Netanjahu je bio oštriji:

„Što je pritisak na Iran veći, veće su šanse da se iranski program nuklearnog oružja dovede do kraja. Na ovaj ili onaj način, on će biti prekinut.“

Izrael preti da će preduzeti vojnu akciju ukoliko pregovori ne dovedu do kraja navodnih pokušaja Irana da se domogne nuklearnog oružja, koje Iran poriče.
Vrhovni lider zemlje, ajatola Ali Hamenei, čvrsto kontroliše nuklearnu politiku, tako da analitičari ne očekuju velike promene.

Novoizabrnai predsednik Rohani je međutim pre deset godina bio glavni pregovarač na razgovorima o nuklearnom programu i tada je ubedio lidere svoje zemlje da nakratko ublaže svoju politiku. Ekspert za Iran, Mark Ficpatrik, zbog toga ima barem malu nadu u Rohanijevo predsednikovanje.

„To ne utiče na fundamentalno podržavanje nuklearnog programa. U tome ne vidim ikakvu promenu, ali možda su mogući nekakvi taktički kompromisi i spremnost za sporazumevanje, za dogovor. Hoću da kažem da nećemo imati rešenje, ako nema spremnosti za dogovor.“

To je možda bilo i na umu oduševljenih Rohanijevih pristalica, koje su slavile njegovu pobedu pevajući patriotske pesme iz vremena pre islamske republike. Neki su novinarima rekli da žele „promenu“ i „reformu“ i politiku koja ne „stvara zategnutost“ i ne vodi ka novim ekonomskim sankcijama.
XS
SM
MD
LG