Linkovi

Kontroverzna reklamna kampanja


Reklama na autobusu, koja je izazvala burne reakcije iranske zajednice u Sjedinjenim Državama
Reklama na autobusu, koja je izazvala burne reakcije iranske zajednice u Sjedinjenim Državama

Američke organizacije za zaštitu prirodne sredine počele su reklamnu kampanju za prelazak na alternativne izvore eneregije. Jedna od njih je za to iskoristila lik iranskog predsednika Mahmuda Ahmadinedžada. Neke organizacije američkih državljana iranskog porekla negativno su reagovale na taj potez.

Reklame se mogu videti u velikim američkim gradovima, kao što su Vašington i Majami. Na njima se vidi nasmejano lice Mahmuda Ahmadinedžada i bure nafte puno dolarskih novčanica, pored koga se vidi natpis "Iran gomila pare vršeći ubistva“. Manjim slovima ispisano je upozorenje da kašnjenje sa prelaskom na novu vrstu energije pogubno utiče na čist vazduh i klimatske promene. Ali mnogima se ta reklama nije dopala.

"Razumem poentu, ali neke stvari ne treba stavljati na reklame“, kaže Džamal Abdi, politički direktor neprofitne iransko-američke interesne grupe Iransko-američki nacionalni komitet, u Vašingtonu. On kaže da reklama poistovećuje iranski narod sa negativnom karikaturom Ahmadinedžada.

"Ni jedna druga zajednica ne mora da se nosi sa ovakvom vrstom uvrede. Ne bi trebalo da se nalazimo u takvoj situaciji da nas je sramota dok prolazimo ulicom i viđamo autobuse sa ovakvom uvredljivom reklamom", kaže Abdi.

Međutim, Erik Sep, iz neprofitne hrišćanske organizacije "Mreža američkih vrednosti“, koja je finansirala reklamu, ima drugačije mišljenje.

"Poslednja stvar koju smo želeli je da neko bude iznerviran ili ljut zbog ovoga“, kaže on.

Sepova grupa podržava tradicionalnu liberalnu politiku, uključujući akcije za sprečavanje klimatskih promena i sprovođenje socijalno-ekonomske pravde. On i njegovi sledbenici su deo rastućeg trenda među hrišćanskim organizacijama, koje pronalaze vezu između vere i zaštite prirodne sredine – odnosno, kako to hrišćanski evangelisti nazivaju - "zaštite ono što je Bog stvorio“.

"Jedna od prvih Božjih zapovesti u Knjizi o postanju je obrađivanje zemlje i briga o njoj. Svuda u Bibliji, čak u Knjizi o otkrivenju, provlači se tema da nam je stavljeno u zadatak da dobro upravljamo Božjim delom“, kaže Erik Sep.

On dalje navodi da je njegova organizacija želela originalnu reklamu koja bi se obraćala javnosti jezikom konzervativizma. Reklamu koja bi pomogla njegovoj, tradicionalno progresivnoj organizaciji u izgradnji umerenije koalicije za zaštitu prirodne sredine, kako bi osigurali da Kongres usvoji novi zakon o čistoj energiji.

"Uspeli smo da angažujemo veoma konzervativne verske organizacije u zemlji koje nikada ne bi podržale neku demokratsku akciju niti se udružile oko bilo čega liberalnog. Ali oko ovog se okupljaju jer energetska nezavisnost i briga za Božje delo nisu stvari koje se tiču desnice ni levice, već pitanje izbora između dobra i zla“, objašnjava Sep.

Međutim, Američko-iranski nacionalni komitet smatra da je reklama bezobzirna, jer ne pravi razliku između iranskog naroda i iranskih vladara. Komitet je udružio snage sa drugim iransko-američkim grupama u lobiranju svojih članova i zahtevanju od sponzora da povuku reklamu.

Organizacija " Mreža američkih vrednosti" je u međuvremenu odlučila da povuče reklamu sa likom Ahmadinedžada. Tim povodom, politički direktor Iransko-američkog nacionalnog komiteta je rekao:

"Ovo je značajan trenutak za iransku zajednicu u Americi, jer smo došli do nivoa da možemo da reagujemo kada se pojave ovakve stvari i kažemo da je to neprihvatljivo. Stvoren je presedan koji kaže da se ne može demonizovati iransko porkelo radi sticaja poena ili ispunjavanja nečije agende. To sada košta politički“, kaže Abdi.

"Mreža američkih vrednosti" će ovih dana pustiti u promet novu reklamu koja se zasniva na gnevu Amerikanca zbog nafte koja se izliva u Meksičkom zalivu posle eksplozije platforme kompanije BP. Nova reklama nosi natpis - "Bi-pi gomila pare vršeći ubistvo“.

XS
SM
MD
LG