Linkovi

Iran: Uspešna proba nuklearnih šipki


Nuklearka u Iranu
Nuklearka u Iranu

Iran je saopštio da je uspešno proizveo i isprobao šipke nuklearnog goriva za nuklearne reaktore. Takođe se navodi da izvršio probno lansiranje rakete zemlja-vazduh srednjeg dometa u blizini strateškog Ormuškog moreuza.

Iranska televizija je objavila da su šipke, sa prirodnim uranijumom, proizvedene u Iranu i ugrađene u jezgro probnog nuklearnog reaktora u Teheranu. List „Teheran tajms“ ističe da je proizvodnja tih šipki „veliki uspeh koji će da zaprepasti Zapad“. Državni mediji se takođe hvale da je danas isprobana raketa opremljena tehnologijom koja može precizno da pronađe ciljeve koji izmiču radarima.

Istovremeno, iranski funkcioneri odbacuju američko uvođenje novih sankcija finansijskim institucijama koje posluju sa Iranskom centralnom bankom. Američki predsednik Barak Obama je juče potpisao zakonski predlog u sklopu mera koje umanjuju mogućnost Teherana da finansira svoj program obogaćivanja uranijuma.

Zapadne prestonice u međuvremenu nisu zvanično reagovale na najnovija iranska saopštenja, izneta dan pošto je Teheran predložio nastavak razgovora sa Zapadom o svojoj nuklearnoj delatnosti. Državna agencija IRNA je prenela poziv nacionalnog savetnika za bezbednost Saida Džalilija upućen stalnim članicama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Nemačkoj – takozvanoj Grupi 5 plus 1 – „da se vrate razgovorima“.

Agencija je prenela da će iranski ambasador u Nemačkoj uručiti predlog visokoj predstavnici Evropske unije za inostranu politiku, Ketrin Eštron.

XS
SM
MD
LG