Linkovi

Irački predsednik imenovao mandatara


Nuri al-Maliki: Na odlasku sa premijerskog položaja
Nuri al-Maliki: Na odlasku sa premijerskog položaja

Kandidatu šiitske koalicije Nacionalni Savet, Haideru al-Abadiju, poveren mandat za sastav nove iračke vlade.

Irački predsednik Fuad Masum poverio je kandidatu šiitske koalicije Nacionalni Savet, Haideru al-Abadiju, mandat za sastav iračke vlade, dok se zemlja nalazi pod naletom ekstremista islamske države, koji su bez većeg otpora zauzeli veliki deo severnog i zapadnog dela Iraka.

Taj potez je usledio u jeku pokušaja aktuelnog premijera Nurija Malikija da se održi na vlasti. Jutros je Vrhovni sud Iraka doneo odluku da Maliki može da ostane premijer. Šiitski blok bivšeg premijera Nurija al-Malikija osvojio je najviše mjesta u parlamentu na izborima u aprilu i on je očekivao da će mu biti poveren i treći mandat. Malilki je odbio pozive kurdskih, sunitskih, pa i šiitskih saveznika da napusti položaj kako bi ostavio prostora ličnosti koja bi bila manje kontroverzna. Državni sekretar Džon Keri apelovao je na Malikija da ne rasplamsava tenzije u zemlji.

Za to vreme, američki sekretar za odbranu Čak Hejgel je izjavio da su trodnevni vazdušni napadi na položaje esktremista Islamske države na severu vrlo efikasni. Hejgel je to rekao tokom današnje posete Australiji, naglašavajući da će SAD razmotriti eventualne dodatne zahteve za pomoć od strane iračke vlade.

Nastavićemo da pružamo podršku iračkim snagama bezbednosti na svaki mogući način , obnovićemo naše partnerstvo, imajući u vidu da postoji pretnja ne samo Sjedinjenim Državama, već civilizovanom svetu uopšte,“ rekao je Hejgel.

Američke snage nastoje da zaustave ofanzivu ekstremista Islamske države koji prete da zauzmu Irbil, prestonicu poluautonomne pokrajine Kurdistana.

Hejgel je takođe istakao da Australija, Britanija i Francuska zajedno sa SAD sarađuju u pružanju humanitarne pomoći hiljadama proteranih hrišćana, Jazida i drugih verskih manjina koje su se zatekle u tom regionu.

Radi se o humanitarnom pitanju od ogromnog značaja za ceo sveti i verujem da svetske sile znaju da imaju odgovornost na tom planu,“ istakao je šef Pentagon.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migraciju broj interno raseljenih u Iraku dostigao je milion ljudi.

XS
SM
MD
LG