Linkovi

Sirija i Iran pomažu vladi u Bagdadu


Članovi iračkih snaga bezbednosti zauzimaju položaje zapadno od Bagdada, 24. juna 2014.
Članovi iračkih snaga bezbednosti zauzimaju položaje zapadno od Bagdada, 24. juna 2014.

Sirija i Iran pridružili su se borbi protiv sunitskih ekstremista koji pokušavaju da preuzmu kontrolu nad Irakom.

Irački premijer Nuri al-Maliki saopštio je da su sirijski vojni avioni ranije ove nedelje napali pobunjenike na sirijskoj strani iračko-sirijske granice, koju ekstremisti koriste kao kapiju u svom prodoru u velike delove severnog I zapadnog Iraka.

Maliki je izjavio da je pozdravio sirijske vazdušne napade, koji su se dogodili u utorak, ali da ih nije zatražio. U drugim medijskim izveštajima navodi se da je sirijski vazdušni napad izvršen u iračkom vazdušnom prostoru.

Za to vreme, Iran takodje podržava šiitsku vladu u Bagdadu, dostavljajući tone vojne opreme a takodje šalje dronove za osmatranje koji poleću sa jednog aerodrome u Bagdadu.

Sirijska i iranska borba protiv ekstremista povezanih sa Islamskom državom Iraka i Levanta dovela je do neobičnog poklapanja interesa sa Sjedinjenim Državama, koje su žestok protivnik režima predsednika Bašara al-Asada a vode i napete pregovore sa Iranom u vezi sa njegovim nuklearnim programom.

Predsednik Obama uputio je oko 300 vojnih savetnika u Bagdad da bi pomogli iračkim vlasitma. SAD trenutno svakog dana obavljaju izmedju 30 i 35 osmatračih letova u Iraku, od kojih nekima upravljaju piloti a neki se obavljaju bespilotnim letelicama.

Prodor ekstremista ka Bagdadu po svemu sudeći je usporen proteklih dana, a iračka vojska javlja da je u sredu povratila kontrolu nad najvećom naftnom rafinerijom u Beidžiju.

Najviše zapadne diplomate koncentrisane su na krizu u Iraku i pojačavaju pozive na iračke vlasti da se ujedine protiv ekstremista.

XS
SM
MD
LG